• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Tweede filiaal Nukuhiva in Utrecht

Tweede filiaal Nukuhiva in Utrecht

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Nukuhiva, de eerste winkel waar je alleen eerlijke kleding kan kopen, krijgt een filiaal in Utrecht. De nieuwe winkel gaat in maart 2008 open, precies twee jaar na de opening van de eerste Nukuhiva winkel op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Mede-eigenaar Peter Schuitema wil nog niet verklappen waar de winkel precies zal komen, maar de locatie in Utrecht is 'soortgelijk aan die in Amsterdam'.

Nukuhiva is ontstaan uit enthousiasme van de eigenaren - onder wie reisprogrammamaakster Floortje Dessing - voor eerlijke kleding. Zodoende was het een van de eerste Nederlandse winkels die zich volledig toelegde op de verkoop van producten die bijvoorbeeld fair trade zijn of op een andere manier meewerken aan verbetering van duurzame handel. Nukuhiva heeft als doel duurzame handel bij een groter publiek bekend te maken. "Fair trade is hip en cool en hóeft niet duur te zijn en het geeft een goed gevoel een breed publiek te trekken voor eerlijke kleding", zegt Schuitema.

Overigens verkoopt Nukuhiva ook spullen die niet per se fair trade (label dat betekent dat er een eerlijke prijs is betaald voor de grondstoffen van een bepaald product) zijn, maar op een andere manier goed doen, zoals de All Stars Red waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan de strijd tegen aids. En ook is het niet zo dat alle fair trade- merken voor Nukuhiva in aanmerking komen. "Elk nieuw merk dat wij verkopen moet wel een toegevoegde waarde hebben met betrekking tot wat er al in de winkel is."

Nukuhiva draaide tot nog toe voornamelijk op het Nederlandse label Kuyichi en sinds kort zijn daar het Londense Komodo en het Nederlandse INTI Handmade Knitwear aan toegevoegd. Uiteindelijk moet het de normaalste zaak van de wereld worden om eerlijke kleding te kopen, vindt Schuitema. Maar tot nog toe is het niet makkelijk om nieuwe labels te vinden. Het aanbod is klein. Schuitema: "Ik speur beurzen en het internet af en als ik hoor dat er een nieuw merk is dat aandacht besteedt aan eerlijk zakendoen, ga ik er meteen op af." Het blijft wel een gok, want helemaal zeker dat iets honderd procent eerlijk is zijn de eigenaren nooit. Schuitema: "Je koopt in via een tussenpersoon, dus echt controleren kunnen we het nooit. Maar als een merk zich als 'fair trade' profileert, dan is dat zo. Dat is te traceren."

Nukuhiva Utrecht zal, met maar liefst honderdtwintig vierkante meter, groter worden dan het filiaal in Amsterdam en dezelfde merken gaan verkopen. En, zegt Schuitema, "het zou zomaar kunnen dat we daarna nog een winkel openen."

 

 

 

 

Nukuhiva