Tweede Mode Biënnale van start
bezig met laden...
De vloeren in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem zijn een paar uur voor de officiële opening van de tweede Arnhem Mode Biënnale nog nat. De naambordjes en de plattegrond zijn nog niet klaar en de bouwvakkers leggen de laatste hand aan het interieur. De inrichting van de tentoonstelling in het museum was een flinke stressfactor voor de organisatie van het mode-evenement. De verwachting was dat de ingrijpende verbouwing van het museum begin mei zou zijn afgerond, maar daags voor de opening werd er nog steeds gewerkt. "Ik heb de 110 etalagefiguren in het Pinksterweekend aangekleed zegt Pieter 't Hoen, "want dan werken bouwvakkers niet."
De hele maand juni staat de stad Arnhem in het teken van mode. Meer dan 10.000 vierkante meter vloeroppervlak is gevuld. Er is de Biënnale-tentoonstelling op drie locaties, de langste catwalk van Nederland (zondag 3 juni in de binnenstad), Mode met een Missie (dinsdag 5 juni), shows, films, workshops, voorstellingen en zelfs een modebroodje.
De tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst vormt de entree van de 'happy fashion' wereld van curator 't Hoen. 't Hoen (beter bekend als Piet Paris en voor de gelegenheid gekleed in een gouden jasje en witte tulen rok): "De ontwerpers die wij graag voor de tentoonstelling naar Arnhem wilden halen, bleken in de voorbereidingen één ding gemeen te hebben: ze maken allemaal iets vrolijks. Omzetcijfers of hoeveel verkooppunten men heeft vind ik niet belangrijk, maar ik kan erg gelukkig worden van een mooie jurk, tot tranen geroerd zelfs. Dat plezier willen wij met deze tentoonstelling laten zien."
Het resultaat is een speeltuin met rozen in regenboogkleuren, muziekdoosjes, een vlinderkamer en heel veel mode. Indrukwekkende creaties van modevormgevers uit binnen- en buitenland. Van Merel Boers (winnares Blvd modeprijs en Lancome Award) en Jan Taminiau tot Viktor&Rolf (foto), John Galliano en Martin Margiela. De selectie is groot en indrukwekkend. De opzet van de tentoonstelling knus en uitnodigend.
Na het museum gaat de route via het Rietveldgebouw van ArtEZ en daarna met een bootje het water over naar de Melkfabriek. Hier is werk van jongere ontwerpers te zien. Etalagepoppen vallen uit de lucht en worden aan touwen weer omhoog getrokken. De looproute is hier met spiegels bekleedt, daar met waspoeder en verderop met zilverkleurige katan-ballen. Ontwerpers als Kind, Theeasfour, Matthew Ames en Bas Kosters hebben hier hun individuele werelden ingericht. En als het aan hen ligt dan is mode inderdaad een vrolijke boel.