• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Van stagiair naar werknemer - Je eerste baan in de mode

Van stagiair naar werknemer - Je eerste baan in de mode

Door Hannah Rafter

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Stagelopen blijkt tegenwoordig in veel industrieën de norm te zijn als opstapje naar een baan. Dit is ongetwijfeld ook het geval in de modebranche, kijkend naar het aantal advertenties voor functies. We hoeven het niet leuk te vinden, maar dit blijkt de realiteit te zijn.

Maar wat gebeurt er wanneer je stage op zijn einde loopt en je bij je eerste baan bent beland? Wat daarna? Voor iemand die een tijd lang als stagiair in de industrie heeft gewerkt, is het moeilijk de mentaliteit van een stagiair achter te laten. Na ruim zeven stageplaatsen in de industrie gehad te hebben, was ik nerveus over het vooruitzicht om een werknemer te zijn en vroeg me af in hoeverre het anders zou zijn. De meeste organisaties waarbij ik stageliep, lieten me onderdeel zijn van het bedrijf, maar het moest nu anders zijn - toch? Dus wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een stagiair en werknemer? Het is zeker niet ‘dezelfde baan, maar dan met een contract’!

Je bent geen stagiair meer

De rol als stagiair in de modeindustrie is eigenlijk erg comfortabel alhoewel je je dat op het moment zelf wellicht niet realiseert. Het is mogelijk om van stage naar stage te gaan, in de routine te komen, je functie goed te leren en verder te gaan. Zodra je een werknemer bent, heb je een baanomschrijving, contract, arbeidsvoorwaarden en bij sommige functies precieze doelen om te bereiken. Je bent waarschijnlijk ook onderworpen aan een beoordelingssysteem waar je prestatie wordt beoordeeld - dus mentaal gezien ben je meer ‘ingecheckt’ en in tegenstelling tot een toegewijde stagiair, is het minder gemakkelijk om te voelen alsof het iemand anders’ verantwoordelijkheid is en de baan te vergeten wanneer je vertrekt.

Een duidelijk verschil is dus een erkenning dat je er voor langere tijd zit, stages hebben een begin- en einddatum, maar die zijn er niet wanneer je een vaste werknemer bent. Hoera zeg je! Een stagiair heeft meer een trainingsrol en werkt nauwlettend, maar nu heb je een loon, misschien geen trainingsplan en je zou goed in het diepe kunnen worden gegooid. Je word je ook meer bewust van je plaats in het bedrijf en je toekomst erbinnen, hoe je beoordeeld en beheerd wordt als vaste werknemer is anders. Als je stagiair bent kun je nog verplichtingen voor je opleiding hebben, dus soms is de mindset van “als ik het niet leuk vind, ga ik gewoon weg’ begrijpelijk. Dat is echter geen optie als je op fulltime basis aan een bedrijf verbonden bent. Je hebt hogere verwachtingen van jezelf, net als de onderneming van jou.

Een andere verandering is natuurlijk: je bent niet meer de stagiair, dus wie dan wel? Je bent nu waarschijnlijk een junior lid van het team, daarom ben je mogelijk verantwoordelijk voor het zorgen voor een stagiair, wat op zichzelf een baan is: het is een uitdaging om iemand te managen die jij drie maanden geleden kon zijn. Toen ik begon met mijn huidige functie, was ik in de eerste drie weken bezig met het vinden en aannemen van stagiaires. Het was een nieuwe ervaring om iemand te zeggen dat ze geen teenslippers mocht dragen op de vloer en om diegene aan te moedigen meer te lachen en minder te fronsen.

De grootste verandering is natuurlijk de verantwoordelijkheid, de aansprakelijkheid en de noodzaak om professioneel te zijn. Ik heb geleerd dat wanneer je van stagiair naar werknemer gaat, je zelden ‘uitcheckt’ (mentaal), je voelt ook druk als je er niet bent, je wordt betaald en collega’s zijn afhankelijk van je voor het verrichten van belangrijke taken. Dus wanneer de stagiair op vrijdagmiddag vertrekt en iedereen een fijn weekend wenst, vraagt je baas je om zondagochtend te komen, dat betekent geen weekend-kater.

Maar je stageplaatsen hebben je hopelijk veel ervaring gebracht - je weet meer. Je bent klaar om een werknemer te zijn en laat het stagelopen achter je. Het is tijd om alles wat je hebt geleerd, goed en slecht, in de praktijk te brengen en door te geven op stagiaires die op jou opvolgen.

Het is tijd om je plaats in te nemen in welk bedrijf dan ook. De dagen van het stagelopen liggen achter je.

Door gastredacteur Hannah Rafter, oprichter en hoofdredacteur van The Intern 247, een website die zich toelegt op het geven van echte inzichten in de modewereld. @theintern247, theintern247.com. Vertaald en bewerkt door Tessa Guntlisbergen.

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Beeld: Pexels

eerste baan
stagiair
Workinfashion