Vanaf 2003 mag kleding die onmiddellijk vlam vat, niet meer worden verkocht. Dit heeft Borst donderdag 6 december bekendgemaakt. Aanleiding voor het verbod is onder andere de cafébrand op nieuwjaarsdag in Volendam. Daarbij vielen dertien doden en 250 gewonden. Na de brand rees de vraag of de vaak synthethische uitgaanskleding van de slachtoffers van invloed is geweest op de omvang van de ramp, bij sommige slachtoffers was de stof gesmolten op de huid.

Direct na de ramp heeft de minister met de kledingbranche afgesproken dat op brandbare kleding een waarschuwingslabel zou komen te staan. Nu volgt toch een wettelijk verbod, omdat de overheid de taak heeft om de burger te beschermen. De nieuwe norm voor kleren zal zo zijn dat ze niet mogen worden verkocht als ze na één seconde contact met vuur in brand vliegen. Bijna alle kleding die in Nederland in de winkels hangt, voldoet al aan deze eis, zegt de kledingindustrie. Die zegt dan ook geen moeite met de nieuwe wet. In de Verenigde Staten geldt deze eis al dertig jaar.

Vooral katoen, polyacryl en polypropeen zijn zeer brandbaar. Polyamide en Polyester zijn zeer moeilijk brandbaar, maar kunnen na contact met vuur een gloeiend hete vloeibare massa veroorzaken. Ook de structuur en bewerking van stof is van invloed op de brandgevaarlijkheid van kleding. Bovendien is ook de consument zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, zo wordt in uitgaansgelegeheden vaak onvoorzichtig omgegaan met sigaretten en kleding, waardoor regelmatig brandplekken ontstaan.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN