• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Verlies V&D verdrievoudigd; 1800 banen geschrapt

Verlies V&D verdrievoudigd; 1800 banen geschrapt

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Bij de warenhuizen van Vroom & Dreesmann verdwijnen circa 1800 van de in totaal ongeveer 8500 arbeidsplaatsen. Bovendien gaan minimaal twaalf kleinere warenhuizen dicht. Dat heeft Vendex KBB, het moederconcern van V&D, deze week bekendgemaakt. V&D kampt al sinds 2001 met problemen. Hoewel het er in het eerste kwartaal van dit jaar op leek dat het beter ging bij zakten de verkopen in het tweede kwartaal 'dramatisch' in.

De vakbonden hebben woedend op de aangekondigde reorganisatie gereageerd, zo meldt het Parool, en men is van mening dat de directie van V&D "vanuit een ivoren toren" geweigerd heeft te luisteren naar de werkvloer. "Zo ver had het niet hoeven komen," aldus vakbondsbestuurder Alex van der Molen in de Amsterdamse krant.

Topman Ed Hamming van moederconcern Vendex KBB zei vandaag tijdens een toelichting op de ingreep: "Het gaat ronduit slecht met V&D." De warenhuisketen heeft de afgelopen zes maanden een operationeel verlies van 35,3 miljoen euro geboekt, dat is bijna drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

V&D kampt volgens Hamming met te veel kleine winkels en grote voorraden kleding. Onder leiding van directeur Dirk Goeminne, die in juni aantrad, gaat V&D zijn formule veranderen. Hamming wilde echter nog niets kwijt over de aard van de koerswending. Duidelijk is wel dat de warenhuizen grote delen van het assortiment zullen schrappen.

Herman Loykens van het Retail Management Center stelt in Adformatie dat warenhuizen in ons land het afleggen tegen de speciaalzaken. Dit heeft niet zoveel met de conjunctuur te maken, maar alles met het assortiment, zeggen deskundigen. "Ze missen hun ankers, en die mag je nooit veronachtzamen", stelt Loykens. Ook in de jonge mode, een van de nieuwe speerpunten van V&D, ziet hij weinig. "Juist op dit terrein is de concurrentie enorm en het is maar de vraag of het dagelijkse uurtje V&D-TV jongeren naar de winkel lokt."

Goeminne in het Parool: "V&D is topzwaar. Er heerst gebrek aan leiderschap en visie en het winkelpersoneel heeft te weinig aandacht voor de klant." Er worden daarom meer hoofdverkopers aangesteld.

De reorganisatie treft bijna alle gelederen van het bedrijf. Op het hoofdkantoor van Vroom & Dreesmann in Amsterdam zullen 270 banen komen te vervallen. In de winkels schrapt V&D vervolgens nog eens 800 banen. Bij de restaurants van La Place vervallen 200 arbeidsplaatsen en de bakkerijen worden overgedaan aan de Hema, waardoor 45 mensen hun werk verliezen. Verder worden 12 filialen gesloten waarbij 500 mensen hun baan kwijtraken. De mogelijkheid bestaat dat 7 daarvan worden omgevormd tot filialen van de goedlopende Hema. In 2005 gaan er mogelijk nog eens twaalf kleine filialen van V&D dicht. Tenslotte sluit het distributiecentrum in Amsterdam.

De directie gaat de vakbonden vragen in te stemmen met een bevriezing van de lonen. Dat betekent dat zij de in de CAO afgesproken loonsverhoging van 1,25 procent per 1 september niet wil laten doorgaan.

Volgens de concernleiding zijn de ingrepen noodzakelijk om het verlieslatende V&D uit het slop te halen. Het streven is in eerste instantie om V&D in het boekjaar 2004/2005 weer quitte te laten draaien.

Vendex KBB