• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Vernieuwd ModeMuseum binnenkort open

Vernieuwd ModeMuseum binnenkort open

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het gloednieuwe ModeMuseum aan de Nationalestraat in Antwerpen wordt op zaterdag 21 september aanstaande feestelijk geopend. Het ModeMuseum is ontstaan uit het voormalige Textiel- en Kostuummuseum Vrieselhof, dat vanaf midden jaren '90 door zijn ligging en ruimtelijke indeling niet meer geschikt bleek voor een hedendaags museum- en tentoonstellingsbeleid.

Bij de opening in september wordt op drie plaatsen in de Scheldestad duidelijk gemaakt dat het nieuwe museum wordt geopend. Zo komt er een jazz-optreden op de Leopold De Waelplaats, een actie van de horeca op de Groenplaats en ook het Zuiderterras krijgt een aangepast decor.

Het MoMu zal de fundamentele museumtaken - het verwerven, bewaren, onderzoeken en presenteren van de collectie van 5 eeuwen textiel - nieuw leven inblazen. Zo wordt de collectie verrijkt met kleding van hedendaagse (Belgische) modeontwerpers.

Het ModeMuseum moet jaarlijks 50 tot 60.000 bezoekers trekken. De provincie heeft het museum een dubbele opdracht gegeven: aantonen dat Antwerpen een internationale plaats heeft op gebied van mode en zo veel mogelijk belangstellenden laten genieten van de mode.

Het MoMu krijgt onderdak in een prachtig gerenoveerd en verbouwd 19de-eeuws pand in het centrum van Antwerpen. De volledige renovatie heeft zo'n 6 miljoen euro gekost. Het pand werd voor de gelegenheid omgedoopt tot 'ModeNatie' en zal niet alleen het MoMu herbergen maar ook het Flanders Fashion Institute (FFI), de befaamde modeafdeling van de Hogeschool Antwerpen, de kunst- en architectuurbookshop Copyright en de stijlvolle brasserie National. De synergie die zal ontstaan door de cohabitatie van ontwerpers, modestudenten, medewerkers van het FFI en het MoMu zal resulteren in een verrijkende samenwerking met nationale en internationale curatoren, vormgevers, kunstenaars, intendanten, conservators, architecten e.a.

De provincie heeft ook nog zo'n 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de aankleding van het gebouw. Het ModeMuseum betaalt de vzw Immode jaarlijks ruim 1,2 miljoen euro huur voor ruim de helft van de beschikbare ruimte.

Cultuur
ModeMuseum