• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Vietnam vreest EU-heffingen

Vietnam vreest EU-heffingen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Le Van Bang, de Vietnamese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zei dinsdag dat de heffingen zeer schadelijk zijn voor de Vietnamese schoenenindustrie. Hij denkt dat importheffingen over Vietnamese schoenen grote armoede bij de Vietnamese bevolking zal tot gevolg zal hebben. Vooral vrouwen zullen onder deze maatregelen te lijden hebben. Van de mensen die werkzaam zijn in de Vietnamese schoenenindustrie is 80 procent vrouw.

De EU is van mening dat de import van goedkope schoenen uit Vietnam en China schadelijk is voor Europese schoenenproducenten. Maar niet iedereen is het hiermee eens. Volgens sommige retailers specialiseren Vietnam en China zich in massa-produktie van goedkope schoenen en concurreert het land hiermee niet met Europese fabrikanten. Heffingen zouden volgens hen onnodig zijn en uiteindelijk enkel een voorraadtekort teweegbrengen voor goedkope schoenenwinkels. Eind vorig jaar kwamen er protesten uit Zweden, Denemarken en Nederland. Het Deense schoenenmerk Ecco is fel tegen een importheffing. Met andere schoenfabrikanten is het merk verenigd in de European Branded Footwear Coalition (EBFC). Deze coalitie stelt dat een heffing schoenen onnodig duur maakt voor consumenten. Daarnaast zou dit leiden tot verschraling van het schoenenaanbod, de werkgelegenheid in Europa in gevaar brengen en lijnrecht ingaan tegen het wereldwijde streven om handelsbarrières te slechten. Gao Hucheng, China's vice-minister van handel, zei afgelopen week dat de plannen van de EU niet alleen 1257 Chinese schoenenexporteurs zal treffen, maar ook 478 Europese schoenenmaatschappijen, verschillende Europese machine-leveranciers en Europese leer-producenten die jaarlijks voor zo'n $600 miljoen exporteren naar China. Het belang van de schoenenexport is voor Vietnam groot en groeit steeds meer.

Het Vietnamese Ministerie van Handel kwam vandaag met het bericht dat de export van schoenen in het jaar 2005 met 15 procent is gestegen. Ook riep het Ministerie de exporteur op de focus meer te leggen op kwaliteitsschoenen. Grote concurrent China legt de nadruk vooral op kwantiteit.

EU