• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Vilenzo verwerft Van Gils en Frans Molenaar
Vilenzo verwerft Van Gils en Frans Molenaar

Fashion

Vilenzo verwerft Van Gils en Frans Molenaar

Door FashionUnited

31 jan. 2001

Kleding- en schoenenbedrijf Vilenzo krijgt met twee overnames een aantal deftige kledingmerken in handen. Het bedrijf maakte woensdag bekend Centaur Clothes over te nemen, het bedrijf achter de pakken van Van Gils.

Vilenzo neemt niet alleen Centaur Clothes over, maar ook de United Fashion Makers (UFM), met merken als Frans Molenaar, Jaguar, Obvious en Peter van Holland. Daarmee wordt het de nummer-30 op het lijstje van grootste Europese modehuizen.

De gezamenlijke omzet van de nieuwe, winstgevende dochters bedraagt 70 miljoen euro. Vilenzo betaalt Van Gils contant. Voor United Fashion Makers kiest het bedrijf voor een aandelenruil, plaatsing van preferente aandelen en het uitzetten van achtergestelde leningen. Eigenaar Theo van Loon van UFM krijgt circa 700.000 aandelen Vilenzo. Nu staan er 2,8 miljoen aandelen Vilenzo uit.

De nieuwe combinatie wil de wereld veroveren, zo laat beoogd bestuursvoorzitter Theo van Loon tijdens een perspresentatie weten. Als alles goed gaat, volgt hij volgend jaar Vilenzo-oprichter Willem Vilé op. Vilé hoopt afscheid te nemen bij een omzet van een half miljard gulden. Dan moet er nog flink wat gebeuren, want voor dit jaar rekent Vilenzo op een omzet van zo'n 400 miljoen gulden. Dat is zo'n 180 miljoen euro.

Toekomstige groei zal vooral uit het buitenland moeten komen. Van Loon heeft plannen om vergaand te internationaliseren. Over drie jaar moet tweederde van de omzet uit het buitenland komen. Over het jaar 2000 ligt dat nog op 43,1% en voor dit jaar wordt het buitenland-aandeel geraamd op 46,2%. "We zullen ons bij toekomstige acquisities nadrukkelijk gaan richten op naburige landen", aldus Vilé.

Of Vilenzo binnen één jaar wederom een overname van deze grootte kan doen? Financieel directeur Ruud van Riel verwacht dat dat geen probleem kan opleveren. "We worden door CC en UFM een stuk winstgevender. Onder andere daardoor is er voldoende kasstroom en leencapaciteit." Of er inderdaad een acquisitie plaatsvindt, is een tweede.

Van Riel hecht enorm aan aandeelhouderswaarde. Hij wil alles op alles zetten om Vilenzo uit de smallcap-status te halen. Niet alleen door het plegen van overnames. Ook een fusie sluit hij niet uit. Alleen op die manier kan de verhandeldbaarheid van de aandelen Vilenzo worden vergroot. "We willen hoe dan ook groter en belangrijker worden. Winstgroei staat daarbij voorop. In omzet zijn we een stuk minder geïnteresseerd. Daarvoor hoeft niet in Tilburg te worden aangeklopt."