• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Voordat ze beroemd werden: de eerste banen van mode-iconen

Voordat ze beroemd werden: de eerste banen van mode-iconen

Door Aileen Yu

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Voor degenen die altijd al hebben gedroomd om een mode-icoon te worden, maar die nu slechts beginners in de industrie zijn: geen zorgen. Enkele van de grootste ontwerpers en creatief directeurs die we tegenwoordig allemaal kennen, begonnen ook ooit met minder glamoureuze klussen voordat ze beroemd werden.

Hedi Slimane - marketing assistent

Onlangs aangesteld als creatief en image directeur van Celine en een van de meest toonaangevende ontwerpers van de eenentwintigste eeuw, wordt Hedi Slimane ook gehonoreerd om het uitvinden van de skinny jeans. Met als hoofdvak kunstgeschiedenis en een voorliefde voor journalistiek, verdiende Slimane zijn eerste centen bij Dior Homme. Later promoveerde hij van marketing assistent naar artistiek directeur bij Yves Saint Laurent. Tegelijkertijd ontketende Slimane een revolutie in herenmode met skinny tailoring, geïnspireerd op androgyne rock muzikanten als David Bowie.

Coco Chanel - naaister, cabaretzangeres

Coco Chanel mag nu dan wel een begrip zijn in de mode industrie, maar haar opvoeding was allesbehalve glamoureus. Toen ze haar moeder op jonge leeftijd verloor, werd ze naar een, door een klooster gerund, weeshuis gebracht. Gabrielle’s eerste baan was naaister en later nam ze de naam Coco Chanel aan als cabaretzangeres. Geïnspireerd op het modernisme van de 20ste eeuw en kunstenaars als Picasso en Cocteau, werd Chanel een gewilde hoedenontwerpster voordat ze haar gelijknamige modehuis, dat nu in de Forbes-lijst van ‘‘s werelds meest waardevolle merken’ staat, oprichtte.

Rick Owens - uitvaller op school, patroonsnijder

Rick Owens verwierf in 2002 internationale bekendheid toen Kate Moss in een van zijn lederen jacks te zien was in Vogue Paris. Owens studeerde kunst en design aan het Otis College in Los Angeles, maar stopte vanwege de hoge studiekosten. Hij vond een baan als patroonsnijder voor een bedrijf dat nep-designerproducten verkocht. Tegenwoordig staat Owens bekend om zijn ‘goth-grunge’-achtige label en als een van de ontwerpers die de hedendaagse mode industrie heeft gevormd.

Vivienne Westwood - basisschool lerares

Een van de meest bekende Britse designers en een pionier op het gebied van punkrock mode: Vivienne Westwood’s eerste baantje was lerares in het basisonderwijs in Cheshire, Engeland. Westwood was altijd al geïnteresseerd in mode en ontwierp ook haar eigen sieraden en kleding. Toen ze de manager van The Sex Pistols ontmoette, combineerde ze haar liefde voor mode met haar liefde voor muziek. In de jaren ‘70 runde Westwood samen met Malcolm McLaren de boetiek ‘SEX’ op Kings Road, een plek waar de punkrock esthetiek samenkwam.

Vera Wang - kunstschaatsster, moderedacteur

Bij het denken aan een bruidsjurk, komt bij de meeste mensen onvermijdelijk Vera Wang voor de geest. Ze was altijd al een doorzetter, en had als tiener bijna een carrière als kunstschaatsster. Ze deed zelfs een gooi naar deelname in het Olympische team. Voordat Wang het mode-icoon werd dat ze tegenwoordig is, was ze zeventien jaar lang hoofdredacteur bij Vogue. Het lijkt wel of Wang altijd was voorbestemd om succes te behalen, waar haar moeder voor de Verenigde Naties werkte en haar vader afstudeerde aan MIT.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Celine SS19, Catwalkpictures.com

Coco Chanel
Hedi Slimane
Rick Owens
VERA WANG
Vivienne Westwood
Workinfashion