• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Wat betekent de modesector voor Antwerpen?

Wat betekent de modesector voor Antwerpen?

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Antwerpen vormt binnen België het hart van de mode-industrie. Naast het feit dat de modesector het imago van de stad een impuls geeft, heeft de sector ook een positieve invloed op de economie van de stad. Uit onderzoek van Tim Goesaert, Enno Gerdes, Myriam Heuvelman, Yasmine Heynderickx, Joke Schrauwen, Annick Schramme en Margot Téblick van de Antwerp Management School (AMS) is gebleken dat de stad meer dan 1.400 modebedrijven telt. Samen waren deze bedrijven volgens de studie in 2013 goed voor een omzet van 1,29 miljard euro.

Een reden die verklaart waarom de modebranche onmisbaar is voor de lokale economie, is volgens AMS dat elke euro die in deze sector wordt uitgegeven uiteindelijk ook leidt tot hogere inkomsten in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de distributiesector. Uit het onderzoek is gebleken dat wanneer de vraag in de modesector met 1 euro omhooggaat, dat leidt tot een bovengemiddelde stijging van 1,65 euro voor de algehele economie.

Een andere specifieke branche die sterk profiteert van Antwerpse modesector, is de toeristische industrie. Per jaar bezoeken meer dan 4,95 miljoen dagtoeristen de stad. Daarnaast trekt Antwerpen ook gemiddeld 687.000 bezoekers die in de stad blijven slapen. Gezamenlijk geven deze toeristen meer dan 493 miljoen euro per jaar uit, waarvan 215,88 miljoen euro aan winkelen. 79 procent van de toeristen gaat winkelen tijdens een bezoek aan Antwerpen, en 16 procent van hen gaf aan dat ze Antwerpen zouden omschrijven als een modebewuste stad.

Toch denken de onderzoekers dat er verbetering valt te behalen om de positie van Antwerpen te verbeteren ten opzichte van modesteden als New York en Parijs. Het rapport benadrukt dat de Stad Antwerpen vooral moet investeren in mode-evenementen als Fashion Talks omdat dit veel betekent voor het imago van de stad. Daarnaast is een rol weggelegd voor de modeacademie. Veel ontwerpers kiezen ervoor om zich na hun studie in Antwerpen in het buitenland te vestigen. Opleidingen zouden hen aan moeten moedigen in Antwerpen te blijven. Tot slot stellen de onderzoekers dat de politiek moet nadenken over een beleid om zelfstandige mode-ontwerpers beter te ondersteunen.

Foto: Hdtimelapse.net

Infographic: Momu, Rebel en Antwerp Management School, via Flanders Fashion Institute (FFI)


Antwerpen
Fashion Talks
ModeMuseum