• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Wataru Tominaga wint Hyères Festival 2016

Wataru Tominaga wint Hyères Festival 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ontwerper Wataru Tominaga is de winnar van de Première Vision Grand Prize op de 31ste editie van het Hyères Internationaal Festival van Mode en Fotografie in Frankrijk.

De 28-jarige ontwerper studeerde vorig jaar aan Central Saint Martins en versloeg negen andere internationale ontwerpers die meedingden naar de hoofdprijs. Hij won een beurs ter waarde van 15.000 euro. “Ik wil een beetje meer fantasie in kleding, vooral herenkleding,” lichtte Tominaga toe aan WWD. Zijn winnende collectie, die onder meer bestond uit katoenen shirts, geverfde corduroy broeken en geplooide mouwen, werd geinspireerd op verschillende ontwerpers, variërend van Madame Grès tot het Duitse merk Bless.

De jury was onder de indruk van de luchtige kijk die de ontwerper had op de silhouetten van mannenmode. “Het is ongelooflijk wat hij doet, de manier waarop hij prints combineert en volume bouwt. Hij is een jonge Issey Miyake,” zegt Julien Dossena, de creatief directeur van de damescollecties bij Paco Rabanne, die tevens de leiding had over de jury, tegen WWD. Andere juryleden waren onder meer ontwerper Pierre Hardy, sierdenontwerper Charlotte Chesnais en senior fashion director voor Barney's New York Tomoko Ogura.

Het Hyères Internationaal Festival van Mode en Fotografie geldt als platform voor vele invloedrijke ontwerpers, zo hebben onder andere Anthony Vaccarello en Viktor & Rolf de prijs al eens in de wacht gesleept. “Het is een geweldige kans om veel mensen te ontmoeten. Ik wil een baan in herenmode, iets speels vinden. Ik hou van Bernhard Willhelm, Walter van Beirendonck en Craig Green,” voegt Tominaga toe. Naast het winnen van de beurs krijgt de ontwerper ook de kans om in de gespecialiseerde ateliers te werken, onder toezicht van Chanel, via haar dochteronderneming Paraffection - eveneens een waarde van 15.000 euro.

Andere winnaars van het festival waren het Finse duo Hanne Jurmu en Anton Vartianen, die 15.000 euro uitgereikt kregen door Chloé, een van de belangrijkste partners van het festival. Vendula Knopia uit Tsjechië werd bekroond met de Grand Prize voor fotografie.

Beeld: Facebook Villa Noailles, Hyères

Hyeres Festival
WATARU TOMINAGA