• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • WE favoriet van Molenaar

WE favoriet van Molenaar

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

"WE," zegt Frans Molenaar zonder aarzelen. Hem is net gevraagd voor welk label de jubilerende couturier een confectielijn zou willen maken. Frans Molenaar viert zijn 45-jarig jubileum als Nederlands ontwerper en ter gelegenheid daarvan was er gisteravond een gezellig feestje in het Centraal Museum van Utrecht. Pauline Terreehorst, de nieuwe directeur van het museum hielt de openingsspeech en onder de genodigden waren bekende namen als Joop van den Ende en Jerry Hall.

Speciaal vanwege de aanwezigheid van de wereldberoemde catwalkmannequin, fotomodel en ex-vrouw van Rolling Stones' zanger Mick Jagger opende Terreehorst haar toespraak in het Engels, maar ze sprak verder in het Nederlands. Iemand naast mevrouw Hall zou de vertaling op zich nemen en anders was er later op de avond onder het diner met Molenaar nog wel meer tijd om de vertaling bij te praten of anders de dit najaar verschijnende 80e collectie van de grootmeester te bespreken.

Frans Molenaar creëert nu eenmalige kledingstukken maar wil best een kledinglijn voor het grotere publiek ontwerpen. Karl Lagerfeld deed het vorig jaar voor Hennes & Mauritz en Oscar Suleyman dit voorjaar voor Miss Etam. Het ontwerpersduo bestaat uit Oscar Raaijmakers en Suleyman Demir, die beiden afstudeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Beiden zijn beschermelingen van de jubilerende grootmeester geweest. In navolging van Lagerfeld en zijn voormalige pupillen wil ook Frans Molenaar wel ontwerpen voor een groot label. Hij houdt het wel op Nederlandse, want het geopperde Mexx kan ook zijn goedkeuring wegdragen, maar spontaan klinkt als favoriet uit zijn eigen mond "WE".

De overzichtstentoonstelling van 45 jaar Frans Molenaar Couture had de ambiance van een gezellig feestje voor klanten, vrienden en bekenden van de ontwerper. Meer dan levensgrote foto's van modellen gekleed in couture van de meester. Sommige in zwart-wit, andere in kleur maar altijd een imposant beeld. Niet alleen door het formaat, maar ook door het tijdsbeeld dat zo duidelijk zichtbaar wordt. Parijs in de jaren zestig, de beginperiode van Molenaar, de couture van de jaren zestig, de auto's van de jaren zestig en de Ijffeltoren.

Ook zijn foto's te zien gemaakt door Paul Huf met model Sophie van Kleef. En ook Daphne Deckers en Irene van de Laar, gefotografeerd door Inez van Lamsweerde, zijn te zien in hun periode als model voor de couturier.

In één ruimte staan een aantal paspoppen met kleding in zwart-wit. Een favoriete kleurcombinatie van de ontwerper, want ook de schoenen (een verjaardagscadeautje van schoenontwerper Jan Jansen, verklapte Molenaar) die hij onder zijn mooie zwarte pak droeg, waren zwart-wit van kleur. Overigens leek het of Molenaar die vroege avond de man was met de best gepoetste schoenen.

Tot in de puntjes verzorgd, dat is helemaal Frans Molenaar. Van de fijnzinnige en smaakvolle culinaire hapjes, opgediend op een bedje van bananenboomblad tot de fanfare uit Sneek. Die laatste bracht een muziekstuk ten gehore en de leren waren allen gestoken in een door Frans Molenaar ontworpen kostuum. In zwart-wit.

De tentoonstelling, die vanaf vandaag voor het publiek is te zien, was eerst gepland tot en met 8 mei, maar is nu verlengd tot en met 8 juni. Naast werk van Molenaar laat het museum ook winnende ontwerpen zien van de Frans Molenaar Couture prijs. Dit vanwege het tienjarig jubileum van de prijs. Ter gelegenheid van het jubileum is tevens een boek uitgebracht. Frans Molenaar ontving het eerste exemplaar uit handen van Janine van den Ende. De Van den Ende Foundation heeft het ontstaan van het boek mede mogelijk gemaakt.

Frans Molenaar
we
Wefashion