• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Wereldberoemde schoenmaker René van den Berg start cursus schoenmaken; 7 vragen aan

Wereldberoemde schoenmaker René van den Berg start cursus schoenmaken; 7 vragen aan

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Zijn schoenen worden gedragen door Beyoncé, Lady Gaga, Fergie en Alicia Keys en nu start ambachtelijk schoenmaker, orthopedisch schoentechnicus én Nederlands best bewaarde geheim, René van den Berg, vanaf september 2019 de cursus Ambachtelijk Schoenmaken. FashionUnited belde de schoenmaker en stelde hem naar aanleiding van de nieuwe cursus zeven vragen.

Een cursus Ambachtelijk Schoenmaken, wat deed u ertoe zetten deze op te richten?

“Achttien jaar lang heb ik het vak Ambachtelijk Schoenmaken gegeven op de Dutch Shoe Academy. De opleiding bood de cursus niet langer aan, wat ik zo jammer vond. Daarom besloot ik, in samenspraak en overleg met de Dutch Shoe Academy, de cursus zelf aan te bieden.”

Verschilt de cursus die u zelf aanbiedt van de cursus die u eerder gaf?

”Nauwelijks. Het draait nog steeds om het maken van schoenen, die de cursist zelf van a tot z in elkaar zet. Als de cursist de hele cursus doorloopt duurt het drie jaar. Alle verschillende schoensoorten komen dan aan bod. Het is ook mogelijk om een jaar een module te volgen en een korte cursus is ook nog in de maak. Over de inhoud van de korte cursus kan ik voorlopig nog niets vertellen.”

Het lijkt ons een druk bestaan: lesgeven, schoenen ontwerpen voor de groten der aarde en schoenen maken in opdracht van bedrijven. Komt u nog toe aan tijd voor uzelf?

”Ik ben niet anders gewend, ik heb dit altijd zo gedaan. Ik gaf altijd al twee dagen in de week les en werkte daarnaast in opdracht. Het grote verschil is dat ik nu zelf ook de administratie van de cursisten op mij neem. In zoverre kun je stellen dat het iets drukker is dan voorheen, maar ik krijg ook weer meer energie van de cursus en de studenten.”

Welke mensen melden zich voornamelijk voor de cursus Ambachtelijk Schoenmaken?

”In principe iedereen die wil leren schoenen maken, maar dat is flauw. Voor mijn cursus melden zich voornamelijk volwassen die al een baan hebben, die er iets naast willen doen of die een carrièreswitch willen maken. Ik kan niemand een baangarantie geven, de cursist doet de cursus echt voor zichzelf. Onder mijn oud-studenten bevinden zich inmiddels wel personen die een goede boterham verdienen in de schoenindustrie.”

Wat is de belangrijkste les die u de cursisten meegeeft?

"Inzicht, vaardigheden en kennis. In principe is het zo dat schoenmaken inhoudt dat je jezelf moet bekwamen in het maken van schoenen. In de cursus leert de cursist ieder aspect van het maakproces: van het maken van de leest, het patroon, het bovenwerk, de versteviging en de zool en hak. In een schoenfabriek worden deze onderdelen in het proces losgetrokken van elkaar. Het belangrijkste wat ik mee wil geven, is hoe het maakproces van een schoen in elkaar zit."

Wat vindt u eigenlijk van het Nederlandse schoenklimaat?

”Ik vind het jammer dat in Nederland niet wordt begrepen hoe complex het maken van maatschoenen is. Dit is ook niet heel raar, wij hebben geen schoencultuur zoals in Engeland en Italië, waar het dragen van luxe maatschoenen heel normaal is. In Nederland lijkt het merendeel van de consumenten de schoenen zo goedkoop mogelijk te willen. Ik merk wel dat in de sneakercultuur dit heel anders is. Naar aanleiding van die beweging heb ik in mijn module de cursus sneakermaken toegevoegd.”

Tot slot, is er nog een reden dat de module damesschoen al helemaal vol zit en er nog wel plek is voor de module herenschoen?

"Ha, nee. Dit is volgens mij gewoon om praktische redenen. De dagen waarop de module damesschoen wordt aangeboden komt overeen met de dagen die voorheen werden gehanteerd op de Dutch Shoe Academy. De mensen hadden er gewoon al rekening mee gehouden.”

Over de cursus Ambachtelijk Schoenmaken

De cursus Ambachtelijk Schoenmaken is een intensieve cursus waarin de cursist alle aspecten van het schoenmaken leert: van het maken van leesten en patronen tot aan het handmatig vervaardigen van de verschillende modellen en maakwijzen van schoenen.

De cursus van Van Den Berg duurt maximaal drie jaar en is opgebouwd in modules van een jaar. Afhankelijk van de cursusdag begint de cursist met module A of B. Module A richt zich op het maken van herenschoenen (Derby, Oxford, Sneaker High Cut met kuipzool, Sneaker low Cut met opbouwzool) en Module B met de damesschoen (T-band schoen, ritslaars, instaplaars en rijglaars). In het derde jaar leert de cursist het maken van een sneaker (dames/heren), slingback met sleehak en pump.

Iedere module wordt afgesloten met een certificaat. Gedurende drie jaar maakt de cursist 12 paar verschillende schoenen.

Beeld: via website René van de Berg

Ambachtelijk Schoenmaken
Rene Van den Berg
schoenenmode
Schoenentrends
schoenmaker