• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Wie wordt 'Dom Bontje 2004'?

Wie wordt 'Dom Bontje 2004'?

Door FashionUnited

15 okt. 2004

Vanaf vandaag kan het Nederlandse publiek op de site www.dombontje.nl stemmen op een van de tien BN'ers die zijn genomineerd voor de titel het domste bontje 2004. Dit is de eerste verkiezing die een bijdrage kan leveren aan de vermindering van dierenleed. Bont voor Dieren heeft tien bekende Nederlanders genomineerd voor de titel, waaronder Victoria Koblenko, Maik de Boer en prinses Máxima. Ook onze eigen koningin Beatrix is genomineerd. De genomineerden dragen bont en/of hebben zich dom uitgelaten over bont in de media. Bezoekers van de site kunnen ook zelf een BN'er nomineren.

Bekende personen vervullen in onze maatschappij een voorbeeldfunctie voor veel mensen. Er wordt gelet op wat ze doen, en niet in de laatste plaats op wat ze dragen. Als een bekende Nederlander bont draagt of zich positief uitlaat over bont vormt dat een bedreiging voor de pelsdieren. Of het nu gaat om een soapster, een modestyliste of een prinses, allen vervullen ze een publieke functie en dat brengt een extra verantwoordelijkheid met zich mee. Door zich te afficheren als bontliefhebber geven zij een verkeerd signaal af, namelijk dat 'er niets mis is met bont'. En dat terwijl er van alles mis is met bont!

Bont voor Dieren roept het diervriendelijke publiek op deze BN'ers in verlegenheid te brengen door hun onverantwoorde, pelsdieronvriendelijk gedrag in de schijnwerpers te zetten. Met dit beschavingsoffensief hoopt Bont voor Dieren maatschappelijke druk uit te oefenen op deze 'Domme Bontjes' om hen aan te sporen geen bont meer te dragen. Bont voor Dieren kiest daarbij voor muisklikactivisme in de strijd tegen te bonte BN'ers. Dierenbeschermers kunnen zo op de virtuele stoep van de BN'ers actievoeren.

Op de site wordt ingegaan op de herkomst van de verschillende bontsoorten. De herkomst van bont is de afgelopen twintig jaar geen spat diervriendelijker geworden, en dus is bont nog steeds even verwerpelijk als in de tijd van hits als "tweedehands jas" en "madammen in een bontjas". Bont is een ethisch onverantwoord, kil product waar veel mooie en warme alternatieven voor bestaan.

Een wijdverbreid misverstand is dat konijnenbont wel acceptabel zou zijn omdat er ook konijnenvlees wordt gegeten. Die vlieger gaat echter niet op; konijnen die voor vlees worden gehouden worden al na elf weken geslacht. De vachtjes zijn niet geschikt om te verwerken in kleding. Voor bont wordt een speciaal soort konijnen gefokt - het Rex konijn - met een steviger haarinplant, deze dieren worden gedood na een kort en ellendig leven van een half jaar. Neem dus een kijkje op de site en stem tegen dierenleed.