• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Hannah Jinkins wint H&M Design Award 2016

Hannah Jinkins wint H&M Design Award 2016

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De jonge Britse ontwerpster Hannah Jinkins heeft de H&M Design Award 2016 gewonnen. Maandagavond nam ze de prijs van 50.000 euro in Londen in ontvangst. Naast het prijsgeld zal Jinkins meteen gaan samenwerken met het H&M ontwerpteam om een aantal stukken uit haar collectie te ontwikkelen voor een capsule collectie die vanaf volgend jaar oktober in de winkel verkrijgbaar zal zijn.

De 24 -jarige Hannah Jinkins uit Londen is afgestudeerd aan het Royal College of Art in 2015. De collectie waar ze mee won liet een balans zien tussen ruwe stoffen als raw denim met voeringen van zijde en de silhouetten waren oversized èn vrouwelijk.

A video posted by H&M (@hm) on

“Ik ben vereerd en trots dat ik de H&M Design Award heb gewonnen. Het was heel surrealistisch en emotioneel toen mijn naam werd genoemd. Ik wil mijn eigen label beginnen en het winnen van de Award betekent dat ik mijn droom kan volgen,” zei Hannah Jinkinsna afloop.

Jury H&M Design Award: collectie is eigentijds en voelt heel vernieuwend

Creatief adviseur van H&M Ann-Sofie Johansson liet weten: “Ik was zo onder de indruk van Hannah’s collectie. Het is heel eigentijds, en ze begrijpt een vrouwenlichaam echt. Het voelt als heel vernieuwend, wat haar een heel spannende winnaar maakt.”

“Hannah is geweldig. Zij heeft haar eigen unieke visie. Ze heeft zo’n sterke energie, ze is modern, jong en weet echt wat ze wil. Ze werkt met ruwe stoffen, maar toch slaagt ze er in om haar ontwerpen ook sexy en glamoureus te maken,” zegt Olivier Rousteing, creatief directeur van modehuis Balmain en een van de juryleden.

Actrice en jurylid Kate Bosworth vult aan: “Ze heeft het vermogen om een evenwicht te vinden tussen verschillende aspecten, zoals het ruwe met het verfijnde of iets heel volwassens met iets jeugdigs.”

Naast Johansson, Rousteing en Bosworth bestond de jury uit Margaretha van den Bosch (creatief directeur van H&M), Nick Knight (fotograaf en directeur van Showstudio.com), Katy England (stylist), Florian de Saint-Pierre (president van Floriane de Saint-Pierre et Associés) en Chiara Ferragni (oprichter en blogster van The Blonde Salad).

Winnaar H&M Design Award 2016: Hannah Jinkins

Er waren 8 ontwerpers die in de finale streden om de felbegeerde H&M Design Award 2016. Ze werden geselecteerd uit de 40 meest toonaangevende design academies ter wereld. Er waren 5 ontwerpers bij die aan Britse academies hadden gestudeerd, terwijl de overige drie uit Seoul, New York en Stockholm afkomstig waren. In totaal had H&M ruim 400 inzendingen ontvangen.

De geselecteerde ontwerpers presenteerden hun collecties aan de jury en de belangrijkste wereldwijde modepers tijdens de catwalk show in ‘The Orangery’ in Kensington Palace in Londen. De finalisten ontvingen bovendien ieder een geldprijs van 5.000 euro.

Volgens de jury was het kiezen van de winnaar geen gemakkelijk proces. “Het niveau is echt gestegen,” zei Ann-Sofie Johansson van H&M in een interview met Vogue.com. Volgens Johansson baseerde de jury, waar zij onderdeel vanuit maakte, de beslissing op het creatieve aspect van de collectie, niet het commerciële aspect. Kate Bosworth: “Ik vond het kiezen van de winnaar van de H&M Design Award heel moeilijk, omdat de finalisten behoren tot de beste modestudenten.”

Beeld: H&M

H&M Design Award
Hennes & Maurtiz