• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Yves Saint Laurent overleden

Yves Saint Laurent overleden

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Franse modeontwerper Yves Saint Laurent is zondagavond op 71-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dat heeft de Pierre-Bergé-Saint Laurent Foundation, de stichting van de modeontwerper, bekend gemaakt. De ontwerper leed al geruime tijd onder de gevolgen van een hersentumor.

"Het staat hier zwart van de mensen en camera's," beschrijft ontwerper Frans Molenaar als hij zijn uitzicht omschrijft. Hij bevindt zich in een Parijse hotelkamer om de hoek van de Pierre-Bergé-Saint Laurent Foundation. Het is dan ook niet de eerste de beste ontwerper die zondagavond overleed. De Fransman wordt gezien als een van de grootste modeontwerpers van de twintigste eeuw, door collega's, schrijvers en modekenners. Jean Paul Gaultier noemde hem tijdens het feest waarop Laurent afscheid nam van de modewereld "de absolute meester." Yohji Yamamoto bekende toen: "Ik ben een van de ontwerpers die zich dankzij Yves met mode is gaan bezighouden. Hij is mijn inspiratiebron, mijn vader en mijn leraar." De Nederlandse Frans Molenaar roemt zijn "favoriete ontwerper" vooral "om zijn vernieuwende ontwerpen, die niet alleen heel mooi gemaakt zijn, maar ook de modewereld nieuwe impulsen hebben geven."

Met zijn werk had Yves Saint Laurent een grote invloed op de kledingwijze van mensen uit alle lagen van de samenleving. Colin Macdowell, modejournalist van de New York Times, verwoordt het als volgt: "Er zijn meer vrouwen in de wereld die kleding dragen die is geïnspireerd op zijn ontwerpen dan die van enig andere ontwerper in de afgelopen twintig jaar."

Saint Laurent hing de visie aan dat mode altijd ondergeschikt moest zijn aan stijl en hij paste kleding aan op de veranderingen in de moderne tijd, zo inspireerde bijvoorbeeld de rol van vrouwen in het moderne leven van de jaren zestig hem tot het ontwerpen van smoking voor dames. Andere typerende werken van zijn hand zijn de trapezejurk, het safari-jasje, de doorzichtige blouse, het broekpak en de pantalon.

De vermaarde ontwerper werd geboren op 1 augustus 1936 in Algerije. Op zeventienjarige leeftijd won hij met zijn ontwerp voor een cocktailjurk de eerste prijs in een wedstrijd gesponsord door het International Wool Secretariat. Vervolgens studeerde hij welgeteld drie maanden aan de l'ecole de la Chambre Syndicale de la Couture. Daarna trad hij in 1955 in dienst als de assistent van Christian Dior. Na het overlijden van Dior in '57 trad de toen 21-jarige ontwerper aan als hoofdontwerper van het gerennomeerde Dior, waar hij het drie jaar volhield. Daarna richtte hij, samen met compagnon Pierre Bergé, zijn eigen modehuis op. In 2002 nam hij afscheid van het vak, waarna hij een teruggetrokken bestaan leidde.

YSL