• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zara aangeklaagd voor 5 miljoen dollar om misleiding

Zara aangeklaagd voor 5 miljoen dollar om misleiding

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Modeketen Zara is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) wegens het hanteren van misleidende prijzen. Het groepsgeding is aangespannen op initiatief van de Amerikaan Devin Rose bij de Rechtbank van Californië. Volgens de Rechtbank heeft Rose de zaak aangespannen omdat “hij is benadeeld door de misleidende prijsstrategieën van Zara, waardoor hij teveel heeft betaald voor de kleding die hij heeft aangeschaft.”

”Zara heeft in de Verenigde Staten frauduleuze prijsstrategieën gehanteerd. Gemiddeld moeten consumenten hier 5 (4,40 euro) tot 50 dollar (44 euro) meer betalen dan de laagst aangegeven prijs in euro’s,” schrijft The Fashion Law. Rose zelf zegt het volgende over de zaak: “Achter de facade van bereikbare elegantie is Zara betrokken bij een grootschalig bedrog van Amerikaanse consumenten door het toepassen van de klassieke bait and switch tactiek. Bij deze manier van prijzen, bevatten items enkel kaartjes waarop een prijs in euro’s wordt vermeldt. Wanneer klanten dan vragen naar de prijs die uiteindelijk moet worden betaald in dollars, blijkt deze vaak een stuk hoger uit te vallen dan in werkelijkheid het geval is.

Hoewel het vanzelfsprekend is dat prijzen verschillen wanneer zij worden uitgedrukt in andere wisselkoersen, kiezen veel bedrijven ervoor dit op een eerlijke manier aan de klant te communiceren. Vaak wordt gekozen voor een prijskaartje waarop de prijzen in diverse wisselkoersen naast elkaar worden weergegeven, zodat hierover geen verwarring kan ontstaan.

Zara ontkent alle beschuldigingen aan haar adres. “Zara USA ontkent de aantijgingen dat het bedrijf misleidende prijzen zou hanteren in de Verenigde Staten,” liet een woordvoerder van het bedrijf weten aan FashionUnited UK. “Hoewel we de aanklacht waarin deze valse beschuldigingen worden gedaan nog niet hebben gezien, kunnen we zeggen dat we staan voor transparantie en eerlijkheid, evenals een ethische omgang met onze waardevolle klanten.”

Overigens is niet iedereen het eens met de uitspraak van de Zara-woordvoerder. Ben Meiselas, advocaat bij Geragos & Geragos dat de aanklacht namens Rose heeft ingediend, liet aan FashionUnited UK het volgende weten: “De reactie van Zara is meer dan vreemd en bovendien wanhopig. Dat zij de wet overtreden staat buiten kijf, omdat iedereen die een winkel van Zara binnenstapt met eigen ogen kan zien dat klanten drastisch meer moeten betalen - en dat is illegaal.” In de wet staat vastgelegd dat retailers klanten de laagst aangegeven prijs moeten laten betalen, en dat hierbij uiteraard moet worden afgegaan op de op dat moment geldende wisselkoersen.

Beeld: Zara Facebook

Zara