• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zara beschuldigd van steun voor de actievoerders Hongkong

Zara beschuldigd van steun voor de actievoerders Hongkong

Door Jaime Martinez

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Madrid - Terwijl Hongkong in alle optimisme de komende editie van het mode-evenement Centrestage hoopt te kunnen vieren, hebben de al dertien weken durende rellen in de stad de Spaanse modeketen Zara in de schijnwerpers geplaatst. Na een weekend van zware protesten, demonstreerden maandag duizenden studenten voor meer democratie.

Het begon allemaal bij de Hongkongse krant Ming Pao, die de vraag opwierp of steun voor de actievoerders en protesten van diverse studentenorganisaties de reden was voor Zara om vier winkels in het centrum van de stad te sluiten. Die vraag werd vervolgens massaal gedeeld op sociale media, waaronder het Chinese platform Weibo. Met de hashtag ‘Zara statement’ nodigden gebruikers het Spaanse label, dochter van modebedrijf Inditex, uit om met antwoorden te komen. De genoemde hashtag werd één van de meest populaire onderwerpen om het Chinese sociale mediaplatform, met ruim 170 miljoen interacties.

Uiteindelijk werd Zara middels een zeer ongebruikelijke actie binnen het Spaanse bedrijf gedwongen met een verklaring te komen op het Weibo-platform. In die verklaring liet het merk weten achter het ‘een land, twee systemen’-beleid van China te staan. Daarnaast stelde Zara ‘nooit’ de protesten, noch de demonstraties en stakingen te steunen.

De oorzaak: mobiliteitsproblemen van werknemers

Bronnen die dicht bij de Spaanse modegroep staan, zouden volgens Reuters hebben verteld dat sommige Zara-filialen in Hongkong afgelopen maandag wel moesten sluiten, omdat werknemers vanwege de protesten problemen hadden met het openbaar vervoer. Maar andere Zara-winkels in de regio openden die dag wel gewoon hun deuren.

Dit is niet de eerste keer dat de regering in Beijing sociale mediaplatforms en de media inzet om druk te zetten op bepaalde internationale bedrijven. Het is bovendien een maatregel waarmee de regering publieke steunbetuiging zoekt voor soevereiniteit over Hongkong.

Slechts enkele weken geleden werden bedrijven als Versace, Givenchy en Coach beschuldigd van het schenden van China’s territoriale soevereiniteit vanwege het noemen van Hongkong en Macau, ook een door Beijing geclaimd grondgebied van China, als onafhankelijke regio’s op een T-shirt. Zara kreeg vorig jaar met soortgelijke kritiek te maken, nadat het Taiwan als zelfstandig land aanduidde in de webshop.

Inditex beschikt momenteel over 31 winkels in Hongkong, waarvan veertien van Zara, zes van Pull & Bear, vijf van Bershka, twee van Massimo Dutti, twee van Oysho en twee van Zara Home. Op het vasteland van China heeft het Spaanse concern 580 filialen, waarvan 178 van Zara, 88 van Oysho, 87 van Massimo Dutti, 67 van Pull & Bear, 85 van Bershka, 44 van Stradivarius, 50 van Zara Home en één van Uterqüe.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited ES. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Inditex, officiële Facebook-pagina

HongKong
Inditex
Zara