• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zo bereid je je voor op het goed uitvoeren van een sollicitatie-opdracht

Zo bereid je je voor op het goed uitvoeren van een sollicitatie-opdracht

Door Hannah Rafter

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Een opdracht uitvoeren tijdens een sollicitatiegesprek, of in sommige gevallen al bij het indienen van een sollicitatie, is een trend die inmiddels de norm wordt onder HR-managers en bedrijven. Hoewel sollicitanten klagen over de tijd en moeite die dit kost, is het een goede manier voor bedrijven om iemand te kunnen vergelijken met andere kandidaten. Tevens biedt het je een andere kans om je vaardigheden, creativiteit en ideeën te laten zien en als gevolg daarvan wegen de pluspunten in veel gevallen op tegen de minpunten ervan.

Bedenk je bij het voorbereiden van zo’n opdracht hoe je je vaardigheden kunt tonen, en laat duidelijk zien wat je te bieden hebt. Je zult erachter komen hoe verschillend de opdrachten per bedrijf kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om goed te beoordelen wat het niveau van de opdracht is. Sommige opdrachten betreffen de presentatie van ideeën voor projecten, plannen of strategieën, en bij sommige moet je jezelf presenteren. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je je goed voorbereidt, dat je goed plant en dat je uitvoering goed genoeg is om hem met vertrouwen te presenteren. Zo geef je jezelf de beste kans van slagen.

1. Analyseer wat ze van je vragen

Het kan behoorlijk overweldigend zijn om een opdracht te moeten uitvoeren. Daarom is het belangrijk om dingen niet overhaast te doen, maar echt de tijd te nemen om uit te zoeken wat ze je vragen om te doen. Pak pen en papier en noteer dingen die je te binnen schieten tijdens het lezen.

2. Overleg met kennissen/ex-collega’s die zich in dezelfde branche bevinden

Wees niet bang om een second opinion te vragen van iemand die werkt op een vergelijkbare afdeling als de functie waarop je solliciteert. Het is altijd de moeite waard om van iemand anders te weten of je de opdracht wel begrijpt.

3. Lees het laatste nieuws uit de branche

Bekijk voordat je begint het laatste nieuws uit de branche, kijk of er nieuwe ontwikkelingen zijn die betrekking kunnen hebben op de afdeling waarop je solliciteert en hoe je dit kunt toepassen.

4. Begin met het uiteenzetten van je punten en ideeën

Zodra je het gevoel hebt dat je een breder begrip hebt van de functie, de branche en wat er van je wordt gevraagd, begin dan met plannen. Splits de opdracht op in subtaken en maak voor ieder van deze aantekeningen.

5. Laat je gedachten de vrije loop

Als je eenmaal je ideeën en gedachtes hebt verzameld, is dit het moment om deze ideeën aan te vullen met feiten, beelden en context. Bedrijven zijn er dol op wanneer je rekening houdt met de bredere markt en industrie tijdens sollicitatie-opdrachten.

6. Geef het je eigen, persoonlijke flair

Hoewel de ideeën die je produceert buitengewoon belangrijk zijn, is het ook een geweldige mogelijkheid om je creatieve vaardigheden te laten zien. Zorg ervoor dat elke opdracht die je levert niet alleen goed wordt gepresenteerd, maar ook een beetje persoonlijk is.

7. Laat het checken door een vriend of kennis uit de branche

Als je de opdracht hebt voltooid, ga je terug naar dezelfde persoon waarmee je de opdracht in eerste instantie hebt besproken om diegene te laten checken wat je hebt gemaakt. Dit is een belangrijke stap, niet alleen om ervoor te zorgen dat er geen fouten in staan, maar ook om te kijken of je de opdracht volledig hebt uitgevoerd. Geef jezelf voldoende tijd voor dit proces, voor het geval er dingen moeten worden aangepast.

8. Oefen indien nodig

Soms zal je worden gevraagd om je opdracht formeel of informeel te presenteren. Zorg ervoor dat je oefent en de tijd bijhoudt. Oefening baart immers kunst.

Dit is een geweldige kans om te bewijzen wat je allemaal kunt, dus veel succes en lever je opdracht met zelfvertrouwen en een prettig gevoel in.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Photo: Pexels

sollicitatie
solliciteren
tips
Workinfashion