• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Aanhoudingen wegens online handel nep-merkkleding

Aanhoudingen wegens online handel nep-merkkleding

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

In de afgelopen twee weken heeft FIOD 12 verdachten aangehouden, na invallen in woningen en opslagplaatsen. Er werden bijna 3.500 kledingstukken, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag genomen. Dat meldt NOS.

De in beslag genomen goederen, met merken als Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose, hebben samen een waarde van ‘enkele tonnen’. Ze worden vernietigd.

Het onderzoek was een samenwerking van FIOD, politie, douane en het Openbaar Ministerie. Merkenbureaus hadden aangifte gedaan van de handel in vervalste artikelen. Er werd gekeken naar online verkoop via social media, zoals Facebook en Instagram, maar ook via platformen zoals Alibaba/Aliexpres.

De verdachten zijn inmiddels veroordeeld tot taakstraffen van 40 tot 160 uur. Ook werden een auto, telefoons en computers verbeurd verklaard. Tevens raakten de verdachten hun netwerk kwijt, doordat socialemedia-accounts, met soms wel 20.000 volgers, offline werden gehaald. Gegevens zijn doorgegeven aan de Belastingdienst en uitkeringsinstanties.

Dop Kruimel, persvoorlichter van het OM, laat aan NOS weten dat er veel jongeren onder de gearresteerden waren, die spullen verkochten via Instagram. Het onderzoek loopt overigens nog door; er zijn nog vier onderzoeken gaande.

namaak
nep merkkleding