• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Amsterdam test vrije winkeltijden in het centrum

Amsterdam test vrije winkeltijden in het centrum

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Middenin de nacht een nieuwe jeans aanschaffen; het zou komend voorjaar zomaar kunnen in Amsterdam. Dit jaar start de hoofdstad namelijk met een proef, waarbij winkeliers in het centrum zelf kunnen beslissen wanneer hun winkel open is.

Coalitiepartners D66 en VVD hebben een motie ingediend die gesteund wordt door de gemeenteraad. Vanaf het voorjaar gaat de proef van start en dan zullen winkeliers zelf hun openingstijden kiezen. De proef vindt plaats in het centrum van Amsterdam, maar zal niet gelden op de Wallen.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte laat weten dat de keuze voor openingstijden aan de ondernemer moet worden overgelaten. “Flexibele openingstijden zijn gemakkelijk voor Amsterdammers, maar levert ook banen op en maakt de stad nog veiliger.” Vervolgend: “Drukke gezinnen met twee werkende ouders en alleenstaanden met lange werkdagen hebben die flexibiliteit nodig. Hetzelfde geldt voor de nachtportier, de arts met late dienst of de bouwvakker die voor zonsopgang begint.”

Op dit moment geldt de regel dat winkels tussen 10 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends gesloten moeten zijn, met uitzondering van avondwinkels, want die hebben een speciale ontheffing. Door de proef zal de ontheffingsplicht tijdelijk worden afgeschaft. De gemeente stelt overigens wel dat ondernemers die voor de ruimere winkeltijden kiezen wel zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun personeel.

Amsterdam
winkeltijden