Als het aan de premiers van Nederland, België en Luxemburg ligt, wordt de Benelux een Europees rolmodel in verschillende e-commerce onderdelen. Ze hebben onlangs een digitale verklaring ondertekend waarin zij aangeven vaart te zetten achter een gezamenlijke e-commercemarkt. Dat schrijft Twinkle.

Daarmee krijgen de drie landen een voorsprong op de rest van de Europese Unie. Het idee van een gezamenlijke e-commercemarkt, waarin verschillende elementen de digitale markt een boost moeten geven, werd vorig jaar namelijk al gepresenteerd door de Europese Commissie. Dankzij de nieuwe verklaring speelt de Benelux hier nu een leidende rol in.

De premiers van de drie landen willen er door middel van de verklaring voor zorgen dat er initiatieven worden opgericht die onder meer de regels voor pakketdiensten moeten hervormen en online en mobiele betalingen gaan onderzoeken. Verder wordt er gezocht naar manieren om samen toezicht te houden op de digitale markt, om zo makkelijker fraude op te kunnen sporen.

De uitkomst van de verschillende initiatieven, dat ‘Digital Benelux’ gaat heten, zal later worden gepresenteerd aan andere landen in de Europese Unie, zodat ook zij kunnen profiteren van een snellere cross-border e-commercemarkt en het verdwijnen van de huidige barrières.