• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Btw-verhoging voorlopig van tafel

Btw-verhoging voorlopig van tafel

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Voorlopig is de btw-verhoging van de baan, nu het overleg over het belastingstelsel tussen het kabinet en de oppositie is geklapt. Dat heeft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra gezegd. Ondernemers startten recentelijk nog een actie om de kabinetsplannen tegen te houden.

In het voorstel dat tot dinsdagavond op tafel lag werd 5 miljard euro vrijgemaakt voor lastenverlichting, maar daar stonden ook andere maatregelen tegenover. Een van die maatregelen was de ‘uniformering van het btw-tarief’, wat zou betekenen dat alle goederen en diensten onder het hoge tarief van 21 procent zouden vallen, met uitzondering van de dagelijkse boodschappen.

De plannen zorgden voor veel kritiek vanuit de ondernemers. Met name kleine ondernemers zouden zwaar getroffen worden door de maatregel en dan zouden de voordelen van de lastenverlichting drastisch kunnen inperken. Ook in de Kamer werd met verbazing gereageerd op de plannen.

"Heel goed nieuws," laat Paul te Grotenhuis van InRetail weten in een reactie aan FashionUnited. "Als de btw van 6 naar 21 procent zou gaan, zou de consument de prijs veel duurder ‘beleven’ en dat zorgt voor een nadelig effect op de besteding.” De mode-industrie heeft zeker veel baat bij de ontwikkelingen. “Denk maar aan grote modebedrijven en hun ateliers, of aan bruidszaken die jurken op maat maken; zij zouden een stuk duurder uit zijn met de verhoogde btw.” Hoe moet het nu verder? De btw-discussie is zeker nog niet van tafel. Volgens Te Grotenhuis zou de volgende vraag moeten zijn of de btw van 21 procent niet verlaagd kan worden naar 18 procent. “Hoeveel banen zou dat kunnen opleveren? Twee jaar geleden werd de btw opgehoogd van 19 naar 21 procent, en we zouden minimaal terug moeten naar het oude niveau. Dat zou enkele tienduizenden banen kunnen opleveren, dat zou een banen booster zijn.”

MKB-Nederland laat in een reactie weten ‘ontzettend blij’ te zijn met het nieuws. “Voor ondernemers valt er nu een last van de schouders. De verschuiving van 6 naar 21 procent zou een enorme verhoging zijn. De modedetailhandel is net als andere branches net aan het opkrabbelen na de crisis, en dan zou het kabinet het herstel in de kiem smoren met dit plan. Dat zou desastreus zijn voor de detailhandel. Het was een volstrekt verkeerde maatregel. Er zouden juist meer banen verdwijnen, dan dat het kabinet beoogde te winnen.”

Ondernemers in actie tegen btw-verhoging

Ondernemers lieten eerder nog weten in actie tegen de kabinetsplannen om het lage btw-tarief te schrappen. Onder de noemer 'Zeg nee tegen meer btw' lanceerden VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland een campagne met radiospotjes en een speciale website. Die actie kan nu weer worden stop gezet, zegt MKB-Nederland. “Ons doel is bereikt.” Maar de brancheorganisatie blijft wel vinger aan de pols houden. “We zitten er bovenop.”

Het nieuws dat het kabinet het lage btw-tarief voor vrijwel alle producten en diensten wil schrappen, kwam hard aan bij een groot deel van het bedrijfsleven, liet VNO-NCW weten. Volgens voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland zou een btw-verhoging van 15 procentpunten betekenen dat ‘het prille herstel op de binnenlandse markt in de knop breekt’.

Jan Peters, eigenaar van Score, liet eerder aan Inretail weten: “De verhoging van de btw is voor het MKB rampzalig. Dit bewijzen de verlies- en winstcijfers van 2013 van zeer veel retail-ondernemingen. Als men in Den Haag wil dat complete winkelstraten leegstaan en de helft van de winkels op slot moet, dan moeten ze vooral de btw opnieuw gaan verhogen.” Volgens hem ligt het probleem bij de besteedbare inkomens. “In Nederland is het gemiddeld besteedbaar inkomen de afgelopen zeven jaar stil blijven staan of achteruit gegaan, dus óók de bestedingen. En die bestedingen zijn inclusief btw, dus het gevolg is een serieuze netto omzetdaling voor de retail. Zodoende wordt een hogere btw door de ondernemers betaald.” De oplossing ligt volgens Peters duidelijk: “Toe werken naar één btw-tarief. Dan kom je per saldo op hetzelfde inkomen uit voor de schatkist.”

In een reactie aan FashionUnited legt Peters het verder uit: “Studies tonen aan dat een uniform btw-tarief van bijvoorbeeld 16 procent een enorme stimulans zou betekenen voor de binnenlandse consumptie, waarmee een hogere economische groei bereikt zou worden. Buiten dat, is in 2012/2013 het btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent, om het begrotingstekort van de overheid weer onder terug te dringen tot 3 procent. Dat zou in elk geval minimaal terug gedraaid moeten worden aangezien het begrotingstekort onder de 2 procent zal eindigen.” Verlaging van arbeidskosten is natuurlijk belangrijk, erkent Peters, maar de impact van de daling van de euro is voor de export veel groter. “Het overschot op de betalingsbalans van Nederland loopt inmiddels hoog op, waardoor er meer ruimte zou moeten zijn om lonen te verhogen, waarmee de binnenlandse bestedingen nog verder aangejaagd zouden worden en er dus een nog hogere economische groei bereikt zal worden.”

btw