• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • CBS: 6,4 procent meer omzet voor kledingwinkels in Q1

CBS: 6,4 procent meer omzet voor kledingwinkels in Q1

Door Anne Buis

2 jun. 2017

Retail

De omzet van de detailhandel steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 4,8 procent. Dat was de grootste omzetgroei in ruim 10 jaar en bijna 1 procent hoger dan een kwartaal eerder. De verkopen waren in het eerste kwartaal 2,9 procent hoger. De verkopen namen met 2,9 procent toe, vooral non-foodwinkels en internetwinkels zetten meer om. In de eerstgenoemde sector sprongen met name de doe-het-zelfbranche en de kledingwinkels eruit. Dat meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.

In de eerste 3 maanden van het jaar wisten kledingwinkels 6,4 procent meer om te zetten. Dat is het vierde kwartaal op rij waarin een omzetstijging wordt gerapporteerd. n het eerste kwartaal lagen de verkopen 4,9 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral in de maanden januari en maart lag de omzet een stuk hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

De consumptie van huishoudens steeg in het eerste kwartaal met 1 procent. Inmiddels is dit het twaalfde kwartaal op rij waarin de consument meer besteedt. Het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Het ondernemersvertrouwen liep terug, maar de verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2017 blijven positief. Het aantal openstaande vacatures was sinds het CBS is gaan waarnemen (1997) nog nooit zo hoog geweest, Het aantal faillissementen nam licht af.

Beeld: FashionUnited