De detailhandel heeft in oktober 1,6 procent meer omgezet dan het jaar daarvoor. Het volume groeide met 0,7 procent. In de non-foodsector kromp de omzet met 2,3 procent, waar die in de foodsector met vier procent groeide. Dat meldt het CBS vrijdag.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel 0,2 procent hoger dan in oktober 2016. Het is voor het eerst sinds december 2016 dat zowel de omzet als het volume krompen in de non-foodsector. Vooral winkels met schoenen en lederwaren en winkels met kleding kregen te maken met een flinke omzetdaling. Dit terwijl zij in september nog de grootste omzetstijging van alle winkels behaalden.

De omzetstijging in september had volgens het CBS vooral te maken met het weer. Vorig jaar was de maand nog droog en warm, terwijl het dit jaar slecht weer was. Volgens ondernemers deden consumenten dit jaar hun nieuwe aankopen in september, waar ze dat vorig jaar op schoven naar oktober. Webwinkels noteerde in oktober een omzetstijging van 15 procent, ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.