• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Curator: alle Duitse Miller & Monroe winkels dicht - overnamepartij voor gros gevonden

Curator: alle Duitse Miller & Monroe winkels dicht - overnamepartij voor gros gevonden

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Als gevolg van de insolventieprocedure van Vidrea Deutschland GmbH zullen alle vestigingen van Miller & Monroe in Duitsland de deuren moeten sluiten. Curator Jochen Sedlitz van advocatenkantoor Menold Bezler in Stuttgart noemt voorzetting van de vestigingen van Miller & Monroe economisch onmogelijk. "Helaas, de verliessituatie en de grote problemen met de verhuurders als gevolg van openstaande huurbetalingen maakten het niet mogelijk om het bedrijf op eigen kracht te herstructureren," aldus de curator in een persbericht woensdag.

De curator heeft overeenkomsten gesloten met retailketens KiK, TEDi en Woolworth om de huur van de panden over te nemen en tevens de Miller & Monroe retailmedewerkers een baan aan te bieden. "Op dit moment gaan we ervan uit dat een groot deel van de ongeveer 1.500 winkelmedewerkers een nieuwe baan krijgt", zegt Sedlitz. In april gaf Sedlitz al aan in gesprek te zijn met diverse partijen die de winkels willen voortzetten met een eigen concept.

Voor zo'n 80 vestigingen is al zeker dat KiK, TEDi of Woolworth ze niet zullen overnemen. In samenwerking met het moederbedrijf Vidrea in Nederland wordt gezocht naar een oplossing om een huurovereenkomst te realiseren en de betrokken werknemers over te nemen. In april had Vidrea in Duitsland nog 160 winkels, dus zeker de helft zal niet overgaan naar een van de geïnteresseerde partijen. Wat voor oplossing er met het Nederlandse moederbedrijf wordt gezocht, is onduidelijk.

Ondanks de sluiting van de vestigingen van Miller & Monroe in Duitsland blijft de curator ervan overtuigd dat het mogelijk is om zo veel mogelijk medewerkers een baan te bieden bij nieuwe huurders van de winkelpanden.

Winkels Duitse tak Miller & Monroe dicht

De Duitse tak van Miller & Monroe vroeg in maart dit jaar uitstel van betaling aan. Het bedrijf had te maken met claims uit het verleden aan het adres van het voormalige moederbedrijf, Charles Vögele. Les Hes, toenmalig CEO van het bedrijf, merkte destijds op: "De economische situatie van het voormalige Chalres Vögele GmbH was significant erger dan getoond tijdens de overname door Victory & Dreams Holding." In een interview met FashionUnited aan het einde van maart liet toenmalig CEO Lex Hes weten dat al veertig tot zestig winkels op de planning stonden voor sluiting.

Als gevolg van de procedure in Duitsland, werd het Nederlandse moederbedrijf halverwege april surseance verleend. De sureseance van Vidrea Retail BV werd vervolgens met drie maanden verlengd, wat volgens de woordvoerder van het bedrijf een unieke procedure is in Nederland. Normaal gesproken wordt binnen een week na een surseance dit omgezet in een faillissement. Na de drie maanden komt er een stemmingsmoment waar de schuldeisers aan kunnnen geven of zij nog op deze manier verder willen met de overeenkomst met Vidrea.

Editor's note: De titel van dit artikel is na publicatie veranderd om het belangrijkste nieuws te weerspiegelen.

KIK
Miller & Monroe
Tedi
Vidrea
Woolworth