• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Czaar Peterstraat in Amsterdam uitgeroepen tot Leukste winkelstraat 2015

Czaar Peterstraat in Amsterdam uitgeroepen tot Leukste winkelstraat 2015

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Czaar Peterstraat in Amsterdam mag zich een jaar lang officieel de leukste winkelstraat van Nederland 2015 noemen. Volgens de organisatie NLstreets was het een ‘nek-aan-nek-race’ met de Spiegelstraat in Bussum.

De jaarlijkse verkiezing is bedoeld om aandacht te vragen voor zelfstandige winkeliers, die het opnemen tegen grote ketens met goedkope formules. Volgens NLstreets is het juist inspirerend om bij zelfstandige ondernemers te winkelen. De Amsterdamse Czaar Peterstraat won met 776 publieksstemmen. “In deze typische Amsterdamse winkelstraat met een lokaal karakter vind je een veelheid aan gespecialiseerde winkels en horecagelegenheden. Hier geen H&M of Zara maar zelfstandige ondernemers die een andere boodschap uitdragen. Met de combinatie van verrassend winkelen en het nabijgelegen Scheepvaartmuseum en de bruisende sinds kort ontwikkelde Marinewerf is de Czaar Peterstraat ‘the new place to be’,” laat NLstreets in een persbericht weten. De Spiegelstraat in Bussum eindigde met 717 stemmen op de tweede plaats.

Czaar Peterstraat wint prijs Leukste winkelstraat 2015

Zippy Klumperbeek, eigenaresse van kinderschoenenwinkel Zippy’s Schoenen, is dolblij met de prijs. “Ik ben er enorm trots op. De Czaar Peterstraat is nog steeds in ontwikkeling en ik hoop heel erg dat we daar als ondernemers mee verder kunnen gaan. En hopelijk zorgt de prijs natuurlijk ook voor meer klanten,” vertelt ze lachend. Klumperbeek’s winkel is gespecialiseerd in kinderschoenen, van nauwelijks verkrijgbare merken tot grote merken die ambachtelijk produceren. Ze heeft de winkel inmiddels 1,5 jaar. “Ik woon zelf in de buurt en zag de potentie van de straat. De winkelruimtes hebben een ouderwetse stijl en benadrukken het lokale karakter van de buurt. Daar moeten we het ook van hebben.” Met het winnen van de prijs hoopt ze dat er ook meer klanten van ‘verder weg’ komen.

“Het winnen van deze prijs is natuurlijk fantastisch,” vertelt Kris Hartman, mede-oprichtster van de concept store CP113. Twee jaar geleden richtte ze samen met Stefanie Derks de conceptstore op, waar merken als Mads Norgaard, Hope, StudioRuig, Won hundred, Black en Ivy Lee te vinden zijn. “We zijn natuurlijk al een tijd bezig, en het moet nog beter, maar dit is een heel fijn plekje op de kaart.” Net als Klumperbeek zag ze de potentie van de Czaar Peterstraat toen ze begon. “Het is een mooi straatje, deze gezellige sfeer vind je niet in de Kalverstraat. Hier heb je mooie en kwalitatief goede producten.” Het succes komt langzaam maar zeker. “Veel mensen die op de Java-eiland en Zeeburg wonen fietsen allemaal door deze straat. Die stappen steeds meer af.” Toch is het ‘nog steeds aanpoten’ voor ondernemers, zegt ze. “Het ging al best goed, maar het blijft een jonge winkelstraat. We hebben niet de bekendheid en drukte van de PC Hoofstraat of Kalverstraat. Maar de potentie is er, het gaat hier echt gebeuren.”

Wat is het geheim van de Czaar Peterstraat? Klumperbeek: “Hier vind je de kleine eigenzinnige ondernemers met speciale winkels.” Hartman vult aan: “Alle winkels hebben ‘iets persoonlijks’; de ondernemers hebben hart voor het product en hun klanten. Ook hebben veel winkels ook wel de functie van buurtwinkel.”

Het contact onder de ondernemers uit de straat is hecht, vertelt Zippy Klumperbeek. “We hebben een actieve ondernemersvereniging. Maandelijks gaan we koffie drinken en spreken we elkaar. Aan het eind van de zomer organiseren we traditiegetrouw het Czaar Peter-festival, waarbij we leuke activiteiten organiseren, modeshows geven en acties lanceren, voorzien van hapjes en drankjes.”

“Het is echt een volksbuurt, je moet er een beetje moeite voor doen om het te leren kennen,” licht Eva Ruiter van NLstreets toe aan RTL Z. Jarenlang had de Czaar Peterbuurt de reputatie van ‘no-go area’, maar sinds een jaar of twaalf zit de buurt in de lift. Veel gebouwen zijn opgeknapt en er komen steeds meer kleine winkels, ateliers en creatieve ondernemingen in de straat. Dankzij de bijzondere winkels en horeca kunnen bezoekers hier gemakkelijk een halve dag vullen. Een ander pluspunt van de buurt: de huurprijzen zijn een stuk lager dan in het centrum en dus kunnen ondernemers voor relatief lage prijzen een winkel beginnen.

Haarlemmerstraat voor de tweede keer genomineerd als Leukste winkelstraat

De Haarlemmerstraat en -dijk, eveneens in Amsterdam, was dit jaar voor de tweede keer genomineerd. Toch won de Czaar Peterstraat het van de winkelstraat in de Amsterdamse Jordaan, die op de derde plaats eindigde. "De Czaar Peterstraat lijkt vergeleken met de Haarlemmerdijk niet echt een voor de hand liggende keus, maar als je even van de tijd neemt en van je fiets stapt dan zie je dat er inmiddels veel bijzondere winkels zijn gevestigd. Ook hier kun je best een middag doorbrengen," laat de organisatie aan het Parool weten.

Zo’n 11.000 mensen brachten online hun stem uit voor de verkiezing van NLstreets. Andere straten uit de top tien waren de Langeviele in Middelburg (4), Kleine Houtstraat in Haarlem (5), Sassenstraat in Zwolle (6), Het Laurenskwartier in Rotterdam (7), De Bergen in Eindhoven (8), Frederikstraat in Den Haag (9) en Denneweg in Den Haag (10). Eerder was het tiental door de organisatie geselecteerd uit 30 straten die meedongen naar de prijs.

Ariola Delicatessen in Groningen werd uitgeroepen tot Leukste winkel van 2015. In de top tien van Leukste winkels 2015 stonden ook kledingwinkels ‘By Loft’ in Bussum (4), ‘Net & Mia’ in Zutphen (5), ‘Windsister Warehouse’ in Den Haag (8) en ‘XcesorY’ in Den Haag (9).

Neem een virtueel kijkje in de Czaar Peterstraat:

Beeld: Facebook Czaar Peterstraatbuurt, Facebook Zippy’s Kinderschoenen, Facebook CP113


czaar peterstraat
leukste winkelstraat
NLStreets