• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Deur open of dicht? Heeft geen invloed op winkelbezoekers

Deur open of dicht? Heeft geen invloed op winkelbezoekers

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Wie in de gemiddelde winkelstraat om zich heen kijkt, zal opmerken dat het merendeel van de winkeldeuren open staat. Veel winkeliers zien deze open deur als een welkomend gebaar, maar wat blijkt: of de deur open of dicht staat heeft geen invloed op het aantal winkelbezoekers. Dat blijkt uit onderzoek dat in Antwerpen is uitgevoerd door Stadslab 2050, Eandis, Unizo, Quartier National en de Stad Antwerpen.

Voor het onderzoek werden straatcamera’s en infraroodtellers in de winkelstraat geïnstalleerd die tussen mei en november 2016 data verzamelden over het voorbijkomende publiek tijdens drie verschillende condities: een open deur, een dichte deur of een dichte deur die wel vergezeld ging met extra lichtreclame in de winkel. Het aantal passanten - zowel degenen die een winkel voorbij liepen als klanten die daadwerkelijk naar binnen stapten - werd vervolgens geteld tijdens de verschillende situaties. Bij het analyseren van de cijfers is ook rekening gehouden met variabelen die mogelijk ook invloed hebben op het aantal passanten zoals het weer en de specifieke dag van de week. De resultaten van het onderzoek laten zien dat het aantal shoppers dat een winkel binnenstapte niet verschilde per situatie. Het aanbod van de winkel en de aantrekking daarvan blijken veel bepalender te zijn in het aantrekken van klanten, zo stelt Stadslab2050.

Tegenover Het Laatste Nieuws (HNL) bevestigden diverse deelnemende winkeliers dat de conclusie van de studie in overeenstemming is met hun eigen ervaringen. Jonas Weyn, werkzaam bij Kudeta, vertelt: “Ik ben heel blij dat dit eindelijk eens onderzocht wordt. Ik heb geen verschil gemerkt. Bij mij blijft de deur dicht omdat dat veel gezelliger is. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de drempel niet verhoogd wordt. Daarom zorg ik ervoor dat de ingang gemakkelijk te vinden is en dat het allemaal niet te steriel is.” Overigens bleek ook een ander belangrijk voordeel van het sluiten van de deur: gemiddeld wordt het aardgasverbruik van een winkelier met 37 procent verminderd wanneer winkeliers hun deur dicht houden.

Beeld: Stad Antwerpen, Facebook

Antwerpen
Onderzoek
UNIZO