• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Drukte in Nederlandse winkelstraat groeit, Maastricht is winkelhoofdstad

Drukte in Nederlandse winkelstraat groeit, Maastricht is winkelhoofdstad

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Voor het eerst in negen jaar is de drukte in de Nederlandse winkelstraten weer toegenomen. De hoeveelheid bezoekers steeg in de eerste helft van dit jaar met 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit recente cijfers van adviesbureau RMC.

Met name middelgrote steden als Tilburg, Middelburg, Heerenveen en Zeist zagen het aantal bezoekers groeien, namelijk met 35 procent. Bergen op Zoom was hierbij de grootste groeier. In grotere winkelsteden als Den Bosch, Breda en Maastricht daalde het aantal shoppers in de eerste zes maanden juist licht. Steden als Spijkenisse, Purmerend en Helmond, die het de afgelopen jaren wat moeilijker hadden, lieten in het eerste halfjaar wel weer groei zien.

Middelgrote steden zien aantal bezoekers toenemen in het eerste halfjaar

“Middelgrote steden hebben de afgelopen jaren tijdens de economische crisis enorme klappen gehad. Die hebben nu dus weer veel terrein te winnen,” zegt Huib Lubbers, directeur van RMC, tegenover NOS. RMC voerde het onderzoek uit met behulp van apparatuur die het aantal passanten in winkelstraten meet. Steden die onder het landelijke gemiddelde scoren zijn onder andere Sneek, Emmen, Zwolle, Hoofddorp en Dordrecht.

De groei is met name te danken aan behaalde resultaten in het tweede kwartaal, stelt het RMC. Nadat het aantal shoppers in het eerste kwartaal daalde met 0,72 procent, werden april, mei en juni juist drukke maanden.

Maastricht telt meeste winkels per hoofd bevolking

Van de 25 grootste Nederlandse gemeenten heeft Maastricht de hoogste dichtheid aan winkels, namelijk 7,0 winkels per duizend inwoners. De Limburgse stad wordt gevolgd door Amsterdam, die 6,4 winkels per duizend inwoners telt. In absolute termen is Amsterdam wel de winkelhoofdstad van Nederland, met ruim 5.400 winkels. Maastricht beschikt in totaal over 854 winkels, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

In absolute termen tellen de vijf grootste steden van Nederland ook de grootste hoeveelheid winkels. Amsterdam staat bovenaan met 5.432 winkels, gevolgd door Rotterdam (3.616), Den Haag (2.785), Utrecht (1.584) en Eindhoven (1.125). Den Haag heeft dan weer meer winkels per vierkante meter, namelijk 34. Haarlem (33), Amsterdam (33) en Leiden (31) volgen.

Van alle Nederlandse gemeenten hebben de Waddeneilanden relatief gezien het grootste aantal winkels. Vlieland voert de lijst aan met 20,3 winkels per duizend inwoners, gevolgd door Schiermonnikoog (13,8), Terschelling (13,2) en Texel (13,1). Reden is het aantal toeristen dat de eilanden bezoekt.

In totaal telt Nederland 88.000 fysieke winkels volgens het CBS. Bijna 20 procent daarvan betreft kledingwinkels, terwijl schoenenwinkels 3 procent van het totaal vertegenwoordigen. Het absolute aantal winkels daalde wel, in Maastricht het hardst met 14 procent. Dit is met name te wijten aan de opkomst van e-commerce, stelt het statistiekbureau.

Beeld: FashionUnited

CBS
Maastricht
middelgrote steden
Winkelstraat