FNV: “Personeel Primark voelt zich gekleineerd en continue gecontroleerd”

Na verschillende berichten over werkomstandigheden bij Primark heeft vakbond FNV een enquête gehouden onder bijna 1.200 (ex-)medewerkers van de fast fashionketen. Volgens de vakbond zijn de resultaten ‘schokkend’.

UPDATE - Een woordvoerder van Primark laat in een statement aan FashionUnited weten: "We zijn bekend met de uitkomsten van de FNV-enquête die zijn gepubliceerd. We zijn aangedaan en geschrokken van de klachten die ons ter ore is gekomen. Omdat het welzijn van onze medewerkers van groot belang is, bestaan er in alle Primark vestigingen in Nederland initiatieven die medewerkersbetrokkenheid faciliteren. Primark erkent het nut van een ondernemingsraad. Er worden sinds een aantal maanden voorbereidingen getroffen om deze ondernemingsraad in werking te stellen. Ook zullen we met de FNV in gesprek gaan."

“Primark reageert met harde hard. Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera's,” reageert Niels Suijker van FNV Handel. Hij wil snel in gesprek met Primark om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Uit de enquête blijkt dat 75 procent van de medewerkers de werkdruk te hoog vindt. Een medewerker stelt dat ‘er continue wordt opgejaagd en gecontroleerd door managers en supervisors’. Ook maakt 54 procent zich zorgen over de privacy, omdat onduidelijk is waar de camera’s in de winkels voor worden gebruikt. Volgens sommige medewerkers worden de beelden oneigenlijk gebruikt, om te controleren wat het personeel uitvoert.

Een ander probleem is het aanvragen van vakantie. Zeker 71 procent heeft moeite met het aanvragen van vakantie of vrije dagen. Ook ziek zijn is lastig, stellen medewerkers van Primark. 66 procent ervaart problemen met een ziekmelding. Volgens FNV worden regels overtreden, wanneer er gevraagd wordt naar de aard van de ziekte en bepaalt Primark of iemand te ziek is om te werken.

De vakbond stelt ook dat Primark regels overtreedt doordat er een ondernemingsraad (OR) ontbreekt. Deze zou wettelijk verplicht zijn voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers. Zeker 81 procent van de respondenten vindt dat er een OR bij Primark moet komen. In totaal reageerden 1.186 (ex-)medewerkers van Primark. De meeste reacties kwamen uit Amsterdam, Eindhoven en Groningen. Verreweg de meeste respondenten (68 procent) werken nog bij de modeketen.

Primark heeft momenteel 16 filialen in Nederland. Er werken circa 4.800 mensen.

Beeld: FashionUnited

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN