• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Hartenstraat wordt eerste bontvrije winkelstraat

Hartenstraat wordt eerste bontvrije winkelstraat

Door Anne Buis

21 jun 2016

Retail

De ondernemers uit de Hartenstraat in Amsterdam hebben met de dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren afgesproken om geen bont meer te verkopen. Al het bont wordt uit de collecties gehaald, en daarmee wordt de Hartenstraat de ‘eerste bontvrije winkelstraat van Europa’.

Het is voor het eerst dat een complete winkelstraat bontvrij wordt, zegt Bont voor de Dieren. Bekende merken in de Hartenstraat zoals Cos en Marc O’Polo hadden al geen bont in de collectie, maar andere winkels nog wel. Alle ondernemers, waaronder de Amsterdamse vestiging van Karl Lagerfeld, zijn uiteindelijk overstag gegaan. De bontvrije winkels in de Hartenstraat zijn onder meer Cos, De Maagd en De Leeuw, Exota, Fab, Summum, American Vintage, Carhartt, Fred Perry en Timberland.

Ondernemers Hartenstraat kiezen voor bontvrij

De gemeente Amsterdam deed eerder een oproep aan de modewinkels om bontvrij te worden. Om de nieuwe afspraak kracht bij te zetten is het straatnaambord vervangen met de ondertitel ‘Bontvrije winkelstraat’. Wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens en actrice Georgina Verbaan hebben het nieuwe straatnaambord onthuld.

Lony Scharenborg, winkelstraatmanager 9 Straatjes: “De eerste bontvrije straat van Europa, dat past bij De 9 Straatjes en helemaal bij de Hartenstraat. De ondernemers van de Hartenstraat, tussen de Keizers- en Herengracht, willen Amsterdam en de wereld graag laten zien dat het mogelijk is gezamenlijk te besluiten geen bont te verkopen van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood.”

Laurens Ivens, wethouder Dierenwelzijn, stelt dat het goed is dat ‘de winkels in de Hartenstraat verantwoordelijkheid nemen voor dierenwelzijn’. Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren vult aan: “Ondernemers in de Hartenstraat hebben hun hart op de juiste plek, en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele andere straten zullen volgen.”

Opvallend is dat de Negen Straatjes, de Amsterdamse buurt die al in de 17e eeuw een bloeiende handel en welvaart kende, straatnamen heeft zoals Wolvenstraat, Huidenstraat en Berenstraat. Ook was er de Hertenstraat, die in de loop der jaren Hartenstraat is gaan heten. De namen herinneren aan de ambachtslieden die vroeger met de huiden van deze dieren werkten.

Beeld: Facebook Bont voor Dieren

Bontvrij
hartenstraat