INretail verwacht 2 procent omzetgroei voor mode- en schoenenbranche in 2016

Brancheorganisatie INretail heeft vrijdagochtend zijn verwachtingen voor de retailsector in 2016 bekendgemaakt. Het nieuwe jaar ziet er volgens de organisatie positief uit. Voor de mode- en schoenenbranche verwacht de brancheorganisatie een omzetgroei van 2 procent, al wordt wel benadrukt dat retailers waakzaam moeten blijven. “De retail vereist een topsportmentaliteit: amateurs worden uit de markt gedrukt,” stelt INretail.

Volgens INretail zullen winkeliers komend jaar de vruchten plukken van de nieuwe kabinetsmaatregelen die ervoor hebben gezorgd dat het besteedbaar inkomen van consumenten is gestegen. Daarnaast laat de organisatie weten dat het consumentenvertrouwen in 2015 elk kwartaal een stijging heeft doorgemaakt: een trend die waarschijnlijk ook dit jaar zal doorzetten.

Wel waarschuwt INretail dat er ook een factor is waar rekening mee moet worden gehouden: de toenemende leegstand. Het oplossen van dit probleem is volgens de organisatie essentieel om de retailsector aantrekkelijk te houden. De “waterval aan lege winkelmeters” wordt volgens INretail voor een groot deel veroorzaakt door grote ketens. Een positieve noot is het feit dat de Nederlandse overheid de Retailagenda heeft opgesteld. In deze overeenkomst heeft de overheid onder andere vastgesteld dat het de leegstand wil tegengaan door de huren marktconform te houden en meer mogelijkheden te bieden om retail met horeca te combineren.

De Retailagenda is een stap in de goede richting, maar volgens INretail is dit niet voldoende: “Er is overheidsingrijpen nodig om meer evenwicht in de markt te krijgen. Als de markt zelf de leegstand moet opruimen dan leidt dat tot vele jaren gapende gaten in het winkellandschap. En dat mag niet gebeuren.”

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN