Journalist doet boekje open over werkomstandigheden Uniqlo

De Japanse keten Uniqlo, onderdeel van Fast Retailing Co.,ligt onder vuur. Werknemers die bij het bedrijf werken, zouden dit namelijk doen onder zeer slechte omstandigheden. Dat meldt The Japan Times.

De ophef die is ontstaan omtrent de werkomstandigheden binnen de retailer, is gebaseerd op artikelen die zijn geschreven door de Japanse journalist Masuo Yokoto. De journalist publiceerde in 2011 al een boek (“Light and Shadow of the Uniqlo empire”) waarin hij belichtte hoe Uniqlo zo groot had kunnen worden. Fast Retailing CEO Tadashi Yanai reageerde toen als volgt: “Mensen die achter mijn rug om praten over dit soort zaken hebben mij nooit ontmoet. Ze zouden eigenlijk eens zelf moeten meemaken hoe het is om voor ons te werken.” Naar aanleiding van deze uitspraak, besloot Yokoto undercover onderzoek te doen door in dienst te gaan bij Uniqlo.

Yokoto was in totaal dertien maanden werkzaam bij Uniqlo, en merkte dat werkomstandigheden vooral tijdens drukke (feest)dagen slecht waren. Werknemers die dagen maakten van 9 uur ‘s morgens tot half 12 ‘s nachts waren geen uitzondering: “Het was net een oorlogsgebied,” aldus Yokoto. Daarnaast moesten medewerkers van het hoofdkantoor tijdens drukke periodes vaak verplicht meewerken in de winkels.

Uniqlo klaagde in 2011 al de uitgeverij Bungeishunju aan voor het uitgeven van Yokoto’s boek. Uiteindelijk volgde vrijspraak voor de uitgeverij, omdat de belangrijkste delen uit het boek zouden zijn gebaseerd op de waarheid. Met het uitkomen van de nieuwe artikelen van Yokoto die zijn gebaseerd op zijn undercover-onderzoek, is opnieuw aandacht voor de werkomstandigheden bij Uniqlo. Het bedrijf heeft niet gereageerd op de beschuldigingen.

Beeld: Uniqlo Facebook

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN