• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Kijken: nieuw winkelpand met glazen gevel aan de PC Hooftstraat

Kijken: nieuw winkelpand met glazen gevel aan de PC Hooftstraat

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het is een opvallend pand aan de PC Hooftstraat; de gevel is namelijk helemaal van glas. De flagshipstore, die de naam ‘Crystal Houses’ draagt, heeft een winkeloppervlakte van 620 vierkante meter, en een woning erboven van 220 vierkante meter. De winkel wordt nu tijdelijk gehuurd door modehuis Chanel.

Het pand is ontworpen door architectenbureau MVRDV, die onder meer ook de Markthal in Rotterdam ontwierp. Doel was om een omvallende winkel te ontwerpen ‘zonder afbreuk te doen aan de historische uitstraling van de stad’, stelt MVRDV in een persbericht. Het klassieke gevelontwerp van de panden die voor dit pand moesten wijken is nagebootst, maar dan in massief glas. Zo bestaat de gevel uit glazen bakstenen, doorzichtig cement, glazen kozijnen en glazen deurklinken. Voor de productie van de glazen bakstenen werd het in Venetië gevestigde Poesia aangetrokken. Detail: de deur weegt alleen al 100 kilo.

“We zeiden tegen de opdrachtgever, ‘laten we terugbrengen wat is gesloopt en het dan verder ontwikkelen’,” legt Winy Maas, architect en medeoprichter van MVRDV uit in een persbericht. Aan het Parool licht de architect toe dat hij vooral iets wilde ontwerpen dat in de PC Hooftstraat zou passen. Sinds de meeste woonhuizen in de bekende straat vervangen zijn door winkels, hebben de onderpui’s de bakstenen veelal in geruild voor glas. Dat is inmiddels ook bijna standaard bij flagshipstores in Amsterdam; het presenteren van het aanbod gaat voor de verkoop. "Veel glas zorgt dat de klant de winkel en de producten zo goed mogelijk kan zien," zegt Maas in de krant.

“De Crystal Houses bieden ruimte aan een opvallende flagshipstore, respecteren de omliggende gebouwen en brengen poëtische vernieuwing in het bouwen met glas,” voegt Maas toe via het persbericht. “Het maakt het mogelijk voor wereldmerken om de overweldigende behoefte aan transparantie met lokale esthetiek te combineren, en moderniteit met erfgoed.”

De pand is nu tijdelijk betrokken door Chanel. Later zal de winkel van het Franse modehuis terugkeren naar hun eerdere locatie in de PC Hooftstraat, die ook eigendom is van Warenar.

Bekijk hier hoe de gevel gerealiseerd werd:

Beeld & video: MVRDV

Chanel
PC Hooftstraat