• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Macintosh gaat Scapino en Belgische tak Brantano verkopen

Macintosh gaat Scapino en Belgische tak Brantano verkopen

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Voor schoenenketen Scapino gloort hoop aan de horizon. Het bedrijf, dat onderdeel is van de in december 2015 failliet verklaarde Macintosh Retail Group werd in januari failliet verklaard. Drie partijen bleken geïnteresseerd te zijn in een mogelijke overname: de familie Ziengs, investeerder Bencis en de Euro Shoe Group. In een persbericht heeft moederbedrijf Macintosh Retail Group laten weten dat het verwacht op korte termijn een akkoord te bereiken omtrent de verkoop van zowel Scapino als de Belgische tak Brantano. Een bron die bij de afwikkeling van de zaak betrokken is, heeft aan het Financieele Dagblad laten weten dat de familie Ziengs Scapino waarschijnlijk zal overnemen. Het is vooralsnog niet bekend of de familie, die met zijn gelijknamige keten 77 schoenenwinkels heeft, alle Scapino-winkels wil overnemen. In Nederland heeft de keten 200 winkels. In België werd de retailer in september al failliet verklaard.

Belgische tak Macintosh wordt verkocht

Daarnaast ziet het ernaar uit dat Brantano, de Belgische tak van de in december 2015 failliet verklaarde Macintosh Retail Group, wordt verkocht. Het bedrijf heeft in een persbericht laten weten dat de curatoren en de financierende banken van het bedrijf momenteel aan het onderhandelen zijn over de verkoop. Volgens diverse media zal het bedrijf worden overgenomen door Miss Etam directeur Rens van de Schoor, de familie Torfs en FNG Group eigenaar Dieter Penninckx.

”Rens kent iets van herstructureren, Dieter iets van fusies en overnames en de familie Torfs kent iets van schoenen,” zei Torfs CEO Wouter Torfs in een interview met De Tijd. Hij denkt dat de gezamenlijke kennis van de drie partijen hen in een positie plaatst om het bedrijf op de rails te krijgen. Als de koop doorgaat, zal het bedrijf in zijn volledigheid worden overgenomen. Brantano zal dan voortaan verdergaan onder BrantNew: een bedrijf dat Van de Schoor gaat oprichten. “Van de Schoor is de initiatiefnemer, maar Torfs en ik zullen hem bijstaan,” aldus Torfs. Hoe de verdeling tussen de drie partijen er precies uit zal zien, is niet bekend. Torfs bendadrukt wel dat alle beslissingen die moeten worden genomen door hen alledrie moeten worden goedgekeurd.

Van de Schoor, Penninckx en Torfs zijn van plan om een synergie te creëeren tussen Brantano en Miss Etam. Aangezien Brantano alleen actief is in België, kan het profiteren van de bekendheid die Miss Etam in Nederland geniet en vice versa. “Bovendien is Miss Etam ijzersterk in e-commerce. Daar kan Brantano de vruchten van plukken,” aldus Penninckx. Ook schoenenketen Torfs zou kunnen profiteren van de overname. Brantano, dat op het gebied van schoenen marktleider in België is, spreekt een heel andere doelgroep aan dan Torfs. Hierdoor kunnen beide bedrijven volgens de CEO van Torfs goed naast elkaar bestaan, en stelt hij dat de twee bedrijven zelfs kunnen samenwerken voor de inkoop om zo kosten te besparen.

Kopers willen Brantano-winkels vernieuwen

Een ander idee dat de kopers hebben voor Brantano, is om het bedrijf te vernieuwen. De keten wordt in België meestal in verband gebracht met verouderde winkels, en daar willen de nieuwe eigenaren verandering in brengen. “Er ligt een investeringsplan klaar dat we willen uitvoeren. Het is de bedoeling om in de komende drie jaar zo’n 100 winkels te vernieuwen,” licht Penninckx toe. De FNG Group directeur stelt dat wel moet worden gerealiseerd dat deze overname in korte tijd tot stand is gekomen, en dat nog moet worden nagedacht over langetermijn plannen voor het bedrijf. Op dit moment zijn de kopers voornemens om ongeveer 300.000 tot 400.000 per vestiging te investeren. Torfs heeft aan Het Laatste Nieuws verteld dat er plannen zijn om 100 van de 130 winkels te vernieuwen, waardoor de totale investering zal neerkomen tussen de 30 en 40 miljoen euro.

Meer weten over de geschiedenis die aan het faillissement van Macintosh is voorafgegaan? Bekijk dan onze Tijdlijn - Na bijna twee eeuwen is het einde nabij voor Macintosh Retail Group.

Foto's: Macintosh, Brantano Facebook en Reveste.nl


Brantano
Macintosh
Scapino
Ziengs