• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Marc Jacobs sluit zijn Londense winkel, merk in kritieke toestand

Marc Jacobs sluit zijn Londense winkel, merk in kritieke toestand

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Marc Jacobs sluit zijn Londense flagshipstore in Mount Street. De sluiting impliceert een nieuwe strategie van het modemerk om toekomstige verliezen tegen te gaan, maar is na eerdere winkelsluitingen geen goed teken. Naar verwachting zullen er meer Europese winkels sluiten.

Marc Jacobs was het eerste luxe modelabel dat in 2007 een winkel opende in het destijds ondergeschoven retailgebied Mayfair Londen. Modehuizen Céline en Balenciaga volgden na de opening van het Amerikaanse modelabel en samen zorgden zij voor een opwaardering van de straten. Niet alleen is het vertrek van Marc Jacobs uit de Londense straten een duiding van de (kritieke) conditie van het bedrijf, maar het zegt ook iets over het veranderende karakter van de winkelstraten in het algemeen. Het modemerk zal nu in Londen alleen nog maar verkocht worden bij multi-brandretailers zoals Selfridges en Harvey Nichols.

De afgelopen vier jaar werden alle Marc by Marc Jacobs-winkels gesloten. Op dit moment heeft het merk vier Marc Jacobs-winkels en vier outlets in de Verenigde Staten. In Azië heeft het modemerk verschillende internationale winkels en outlets in Japan, Maleisië en China. In Europa zijn er winkels in Denemarken, Italië, Noorwegen, Luxemburg en Frankrijk.

Het Amerikaanse modemerk bevindt zich al een periode in een kwakkelende fase. Afgelopen zomer werd er een nieuwe chief executive, Eric Marechalle, aangesteld om hier verandering in te brengen. Maar het lijkt een moeilijke opgave om het enthousiasme dat het merk in zijn beginjaren ontving terug te brengen en de nieuwe generatie consumenten lijkt zijn ogen meer te richten op cult-ontwerpers zoals Demna Gvasaglia en Hedi Slimane.

Afgelopen jaar ging het gerucht dat Marc Jacobs zich zou terugtrekken in zijn rol als ontwerper of het bedrijf zou verlaten. Hoewel dit nog niet is gebeurd, zijn de vele sluitingen geen hoopvolle indicatie voor de toekomst.

Lees ook: Marc Jacobs reduceert personeel op Europees hoofdkantoor

Beeld: Marc Jacobs

flagshipwinkel Londen
Marc Jacobs
winkelsluiting