Komend weekend is het over en uit voor Marks & Spencer in Nederland. Het Britse warenhuis sluit zaterdag de deuren van haar laatst overgebleven Nederlandse filiaal, aan de Amsterdamse Kalverstraat. De planning was in eerste instantie om eind deze maand pas de spullen in te pakken, alleen daar wordt nu van afgezien.

Het andere Nederlandse pand van de Britten, in Den Haag, sloot vorige week al haar deuren. Door enorme drukte tijdens de laatste uitverkoop was er voor de Haagse vestiging geen reden om nog langer in bedrijf te blijven. Consumenten kochten de collectie, met kortingen tot vijftig procent, binnen no-time weg. Besloten is nu om ook in Amsterdam eerder dan gepland het slot erop te gooien.

In november vorig jaar werd al bekend dat beide winkels hun deuren zouden sluiten. Hierdoor komen 160 medewerkers op straat te staan. Ook werd bekend dat vestigingen in Belgie, Frankrijk, Polen, Hongarije, Slowakije, Estland en China verdwijnen. Volgens het bedrijf was de reden voor de sluitingen een gebrek aan groeimogelijkheden, waardoor de winst ook achter bleef. Marks & Spencer zag de winst in 2016 drastisch dalen met 71.1 procent. De omzet van de groep steeg echter wel licht met 2.2 procent naar 12,2 miljard euro.

Daarmee komt er een einde aan de moeizame relatie tussen Marks & Spencer en Europa. In 1992 opende het warenhuis een filiaal in Amsterdam, om in 2001 weer eieren voor haar geld te kiezen. In 2013 werd besloten om het avontuur opnieuw aan te gaan, maar dit bleek wederom geen succes. Er waren nog plannen voor een flagshipstore op het Rokin, alleen die plek werd overgedaan aan Hudson’s Bay.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN