• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mart Visser: Een frisse, elegante zomercollectie

Mart Visser: Een frisse, elegante zomercollectie

Door Luuk Krekels

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Voor alles is een eerste keer. Zo ook voor Mart Visser om zijn haute couture zomercollectie te tonen in zijn nieuwe salon – slechts een deur verderop - aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam. “Het is eigenlijk de setting waarin ik altijd het blijst word,” aldus Visser. Vorig jaar presenteerde hij al zijn wintercollectie in het nieuwe pand. Afgelopen vrijdag kon een redelijk bescheiden publiek genieten van de nieuwe creaties van de Nederlandse couturier.

Voor aanvang van de show staat de ontwerper bij de ingang van zijn eigen salon. Met een charmante glimlach heet Visser zijn publiek, voornamelijk bestaande uit klanten, welkom. Wanneer iedereen heeft plaatsgenomen in de smalle witte zaal met enorme spiegelwand, neemt hij het woord: “Ik was in december op Art Miami (een kunstbeurs in de Verenigde Staten, onderdeel van Art Basel in Zwitserland red.) en de energie die ik daar voelde was de basis voor deze collectie. Het was jong, helder, groot en veel supermooie kunst. De energie van de mensen die er rondliepen was blij. De kleuren en de hele vormgeving van de exposities hadden een jaren zeventig look waarvan ik dacht; als ik de collectie moet indelen, gebruik ik dit als uitgangspunt.”

Mart Visser toont nieuwe haute couture zomercollectie

Zijn inspiratie uit de kunst resulteert in strakke, lichaamsvolgende rokken met A-lijn swingcoats, getailleerde jasjes in leer, zijde op capri-broekjes en bijzondere 'tulp-robes'. Net als in de kunst is het kleurenpalet uiteenlopend. Kobaltblauw, wit en helder geel versus paars, alle tonen roze en diverse groentinten. Kort samengevat, is de collectie elegant, fris en vrouwelijk. Vissers absolute aanrader voor zijn klanten is echter iets minder kleurrijk. “Als ik een item moet kiezen wat iedere vrouw uit deze collectie in haar kast moet hebben, ga ik voor de zwarte off-shoulder tuniek.”

Naast alle aanwezige kleuren is ook de deelname van de inmiddels zeventig-jarige actrice Gerrie van der Klei als catwalkmodel opvallend. Hoewel het grote leeftijdsverschil met de andere modellen groot is, geniet het publiek toch het meest van de actrice. Iedere keer als ze met haar attitude over de catwalk schrijdt, verschijnt bij iedereen een grote lach op het gezicht. Dat Visser niet meer voor standaard modellen kiest, bewijst hij ook met zijn nieuwe V&D collectie. “Voor V&D hebben we nu dus een soort wedstrijd uitgeschreven om een plussize model te vinden. Er zitten werkelijk mooie vrouwen tussen,” vertelt de couturier. Zijn stem gaat licht omhoog van enthousiasme. “Je weet gewoon niet wat je ziet. Bijvoorbeeld een vrouw met een maat 46, 1,82 meter groot en zo’n mooi haar en gezicht. Niet dat je denkt voor de couture, maar zeg nooit nooit.”

Het gaat Visser en zijn bedrijf goed af. Dat is altijd zo geweest, in tegenstelling tot een aantal collega’s. Zijn geheim? “Ik heb het helemaal zelf opgebouwd zonder eigen middelen. Ik ben begonnen met een kleine lening van mijn ouders ongeveer 23 jaar geleden. Alle panden die ik nu gebruik, zijn ook echt van mij. Ik denk dat je me niet moet vergelijken met een andere ontwerper; iedereen heeft zijn eigen niche.” De couturier richt zich voornamelijk op zijn klanten. “Dit is een van de vijf shows, maar wel de enige mediashow. De rest van mijn shows zijn helemaal gesloten, uitsluitend voor mijn haute couture clientèle. We werken gewoon op een hoog level qua mensen en we doen het goed. Vond je het mooi? En de sfeer? Daar houden de dames van en dat werkt.”

Mart Visser gaat ‘kleurrijke’ toekomst tegemoet

Wederom met zijn charmante lach kijkt Visser naar de toekomst, te beginnen met de rest van dit jaar. “Het word een leuk, druk jaar. Ik krijg nog zeven exposities voor mijn schilderijen. V&D is nog een grote vraag wat er allemaal gaat gebeuren. Het zijn in ieder geval veel leuke dingen om naar uit te kijken.”

Foto's: Sydney Korsse, Mart Visser

Mart Visser