• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Modint: “De implementatie van het nieuwe Europese maataanduidingssysteem is gestart”

Modint: “De implementatie van het nieuwe Europese maataanduidingssysteem is gestart”

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Als het aan ondernemersorganisatie Modint ligt, zou de nieuwe Europese standaard voor maatindicatie begin dit jaar van start gaan. Zover is het echter nog niet. Voordat tot implementatie wordt overgegaan, moet er eerst een revisie in het maatsysteem plaatsvinden.

Na de publicatie van het nieuwe maatvoeringssysteem vorig jaar november gebeurt er veel achter de schermen, maar op de voorgrond is nog weinig verandering merkbaar. Modint voorziet zijn leden op dit moment van de nodige informatie betreffende de implementatie van het nieuwe maattabel. Nienke Steen senior consultant corporate responsibility bij Modint vertelt aan FashionUnited: ”We zijn deze week weer gestart met het geven van workshops aan onze leden om hen het systeem en het nut ervan te laten begrijpen. Driekwart daarvan reageert positief.

”Voordat we echt actief kunnen overgaan tot implementatie van de nieuwe maatindicatie moeten er in het systeem nog kleine aanpassingen gemaakt worden. Daar zijn we nu mee bezig. De eerste delen voor de nieuwe maatvoering werden al in 2001 geschreven. Hoe we lichamen meten is sindsdien behoorlijk veranderd. Dat moet aangepast worden. We spreken in het nieuwe tabel van primaire en secundaire maten. Zo is voor een bovenstuk voor een vrouw de borst een primaire maat en is de lengte van het lichaam een secundaire maat. Voor een vrouwenbroek was eerst de taille een primaire maat. Dit wordt nu gewijzigd naar de heup. Wanneer deze redactionele aanpassingen zijn gemaakt, kunnen we weer met alle landen rondom een tafel. Dan kan het echt gaan beginnen.” aldus Nienke Steen.

Modint verwacht dat in 2019 de nieuwe maattabel voor het eerst gebruikt gaat worden. In het begin zullen retailers waarschijnlijk nog twee maten communiceren om de overgang naar het nieuwe systeem voor de consument soepeler te laten verlopen. Hoewel dit volgens Steen niet nodig zal zijn: “De consument zal niet meer overspoeld worden door een brij aan maten. Het hoeft nooit meer hoeven schakelen tussen merken en aparte tabellen. De nieuwe Europese maataanduidingssysteem werkt in ieders voordeel.”

Een nieuw maatinvoeringssysteem, hoe zat het ook alweer? Op dit moment worden er verschillende systemen gebruikt om de maat van een bepaald kledingstuk aan te duiden. Neem een Italiaanse maat 36, die is beduidend kleiner dan een Nederlandse maat 36. Behalve dat het lastig online winkelen is voor de consument, levert het de retailers veel retouren op en moeten producenten ieder kledingstuk van een ander maatlabel voorzien. Het nieuwe Europese maataanduidingssysteem gaat hier verandering inbrengen.

Lees ook: Er is een nieuwe Europese standaard voor maatindicatie

MODINT
nieuwe Europese maatindicatie