• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Nederlanders staan open voor het aanschaffen van minder kleding

Nederlanders staan open voor het aanschaffen van minder kleding

Door Emilie van Kinschot

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Kledingwinkel Credits: Max Harlynking via Unsplash.

Nederlanders staan open voor het aanschaffen van minder kleding, zo blijkt uit de monitor Duurzaam Leven van Milieu Centraal. De Nederlander koopt zelfs liever minder dan dat hij tweedehands koopt.

Volgens het onderzoek staat de Nederlander dus wel open om minder te kopen, maar doet hij dit nog niet. Daarom noemt Milieu Centraal dit een ‘sweet spot’; het gaat om een gedragspatroon waarbij een verandering een aanzienlijk verschil kan maken in CO2-uitstoot of landgebruik. Er zal een mix aan interventies moeten worden ingezet om ook te zorgen dat mensen weten wat de duurzame optie is.

Het aandeel Nederlanders dat géén nieuwe kledingstukken heeft gekocht afgelopen jaar, is op 9 procent blijven steken. Dit percentage zou bij voorkeur hoger moeten zijn om de klimaatdoelen te kunnen halen, aldus de monitor.

Ook blijkt uit het onderzoek dat impulsaankopers moeite hebben met het minderen van kleding wanneer kleding sterk in prijs is verlaagd. Zij worden vooral getriggerd in fysieke winkels en scrollend online.

Verder noemt het onderzoek een aantal duurzame gedragingen die Nederlanders wel al doen, zoals kleding gratis weggeven (79 procent), kleding goed onderhouden door het bijvoorbeeld minder vaak te wassen (74 procent), kleding inleveren voor hergebruik en recycling (70 procent) en kleding huren (1 procent).

Duurzaamheid
milieu centraal