• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Nederlandse schoenenmarkt groeit, Omoda beste schoenretailer

Nederlandse schoenenmarkt groeit, Omoda beste schoenretailer

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Nederlandse schoenenmarkt heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De markt boekte afgelopen maanden een omzetgroei van 8,6 procent, mede bepaald door hoge verkoopcijfers in september. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van INretail/GfK Shoescan.

Het kwartaalcijfer verbergt grote maandverschillen, zo meldt INretail in een persbericht. Waar juli een lichte stijging kende, was de omzet in augustus 13 procent lager dan in het jaar daarvoor. September gaf de schoenenmarkt een boost met een omzetgroei van maar liefst 30 procent. Volgens INretail droegen de schommelingen in de weersomstandigheden bij aan de uitschieters. Sinds twee jaar is er wel sprake van een structurele groei: vanaf 2013 is de omzet met 10 procent gestegen.

Schoenretailers werken sinds kort met de INretail/Gfk Shoescan, een uitbreiding van de INretail Schoenmonitor. De scan is gebaseerd op werkelijke kassaverkopen. Wekelijks ontvangen deelnemers, waaronder grote schoenenketens, modewinkels en online retailers, een rapportage van de omzetontwikkeling. De cijfers worden teruggekoppeld op specifieke productgroepen als laarzen, sneakers en pumps.

Bovendien onderzocht GfK onlangs de waardering van schoenenwinkels door consumenten. Omoda is dit jaar de best gewaardeerde schoenenretailer, gevolgd door Van den Assem en Zalando. Uit het onderzoek bleek verder dat de belangrijkste aspecten bij de winkelkeuze voor de aankoop van schoenen maatbeschikbaarheid, kwaliteit en prijs zijn. Er werd specifiek gekeken naar de verschillen tussen jongeren en ouderen. Waar 50-plussers behulpzaam en deskundig personeel belangrijk vinden, hechten consumenten jonger dan 50 jaar meer waarde aan de aanwezigheid van de laatste mode. De groeiende groep 50-plussers wordt de komende tijd een belangrijke doelgroep voor schoenenwinkels, zo meldt GfK in een persbericht.

GFK
INRetail
Omoda
schoenenmarkt