• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Ontwerper Benchellal maakt haute couture van oude legeruniformen

Ontwerper Benchellal maakt haute couture van oude legeruniformen

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail |REPORTAGE

Mode en de military look zijn allesbehalve vreemden van elkaar, zo weet iedere modekenner. Een samenwerking tussen een modeontwerper en het Ministerie van Defensie lijkt echter een stuk minder voor de hand liggend. Toch is dat precies wat ontwerper Mo Benchellal deed voor zijn show tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW). Benchellal, de ontwerper achter het gelijknamige label, werd door de organisatie van de duurzame modeweek benaderd met de vraag of hij wilde ontwerpen voor de openingsshow van het evenement. Het idee spreekt Benchellal direct aan en gaat de uitdaging dan ook graag aan. Het resultaat van de samenwerking is een collectie bestaande uit 32 looks waarin oude legeruniformen zijn vermaakt tot haute couture.

Mo Benchellal werkt samen met Ministerie van Defensie voor DSFW

De openingsshow van de DSFW vindt, toepasselijk genoeg, plaats op het Marineterrein in Amsterdam. Voordat de ruimte is bereikt waar de show zal plaatsvinden, moet men eerst langs een beveiligerspost en een sportveld. Ook in de zaal waar Benchellal zijn werk toont, is de militaire invloed duidelijk. Op de paden die later zullen worden benut als catwalk staan zo’n 25 militairen opgesteld. De blik blijft strak naar voren gericht totdat even na half acht het commando klinkt: het signaal waarop ze hebben gewacht om van het toneel af te marcheren. De lichten dimmen en iedereen weet; het is tijd voor datgene waar alle aanwezigen voor zijn gekomen.

De collectie die Benchellal voor deze avond heeft ontworpen bestaat uit 32 ensembles, uiteenlopend van jurken en jassen tot jumpsuits. Wat alle looks met elkaar verbindt, is de overduidelijke verwijzing naar de uniformen waarvan ze zijn gemaakt. Benchellal heeft ervoor gekozen te spelen met silhouetten zonder de invloed van de originele uniformen volledig uit te vegen. Zo toont hij onder andere cropped jacks met legerprint, een politie-uniform voorzien van ruches aan de broekspijpen en een wijde rok van wit tule in combinatie met een jasje in camouflagekleur. De looks die de modellen dragen stralen stuk voor stuk vrouwelijkheid uit, precies waar het werk van Benchellal’s eigen merk om wordt geroemd. De ontwerper omschrijft ‘Benchellal’ tegenover FashionUnited als een label dat “een droomwereld creëert.” Met zijn werk, zo stelt de ontwerper, wil hij gewone dingen op een buitengewone manier tonen. De collectie die hij voor de opening van DSFW heeft ontworpen sluit daar naar eigen zeggen naadloos op aan. “Je ziet waar de stukken vandaan komen en het army thema is duidelijk. Toch is het naar een ander level gebracht. Het is extravagant, heel vrouwelijk. Eigenlijk buitengewoon.”

Benchellal: “Ik ben anders gaan kijken naar gebruikte materialen”

Over de collectie die Benchellal heeft ontworpen, is hij ‘’heel tevreden’’. Dat de ontwerper voor deze show mocht werken met uniformen die ooit zijn gedragen door militairen, zorgde ervoor dat hij direct enthousiast was over het project. De fascinatie voor militaire kleding zat er al vroeg in, dankzij een opa en oma die vroeger een atelier in huis hadden waar veel werd gewerkt met uniformen. Mogen rondwandelen in het depot waar oude uniformen tijdelijk worden opgeslagen tot ze worden vernietigd zag hij dan ook als een mooie ervaring. Bovendien is ook het duurzame karakter van de samenwerking een pluspunt. “Ik bestempel mezelf helemaal niet als sustainable designer, maar ik vind het wel heel interessant om gebruikte kleding een tweede leven te geven”. Op de vraag of hij in het vervolg nog een keer zou werken met gebruikte materialen antwoord de ontwerper dan ook stellig van wel. “Ik ben heel anders gaan kijken naar gebruikte materialen.”

De openingsshow van Mo Benchellal op donderdagavond vormde het startsein van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) die plaatsvindt van 5 tot en met 14 oktober. Tijdens de vijfde editie van het evenement draait het om de thema’s circulaire mode, duurzaamheid en innovatie. Gedurende DSFW worden diverse activiteiten georganiseerd om duurzame retailers en ontwerpers extra zichtbaarheid te geven en de consument meer inzicht te geven in het thema duurzame mode.

Foto's: Team Peter Stigter

Benchellal
Dutch Circulariteit
Duurzaamheid
Ministerie van Defensie
Mo Benchellal
mohamed benchellal