• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Problemen stapelen zich op bij V&D

Problemen stapelen zich op bij V&D

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuis V&D lijkt in steeds zwaarder weer te verkeren. Diverse partijen rond het bedrijf lijken hard tegen hard te spelen in de onderhandelingen om het bedrijf weer op de rit te krijgen. Dat melden diverse media.

V&D eigenaar Sun Capital heeft laten weten niet langer te willen investeren in V&D als werknemers, vastgoedeigenaren en banken geen financieel offer willen brengen. Dat verklaarde woordvoerster Ellie Fixter van Sun’s communicatiebureau aan RTL Z. Woensdag liet het warenhuis nog weten constructieve gesprekken te voeren met alle aandeelhouders. Als onderdeel van de gehele structurering zou Sun Capital een ‘significant bedrag’ investeren, naast de al eerder gemaakte investering van meer dan 100 miljoen euro. "Dat bestaat voor een deel uit eigen vermogen, en voor een deel uit leningen," laat een woordvoerster weten. “De leningen kennen geen onderpanden, en er wordt ook niet direct rente op betaald.” Als Sun de investeringen zou kwijt raken, betekent dat dat V&D ook failliet zou gaan.

"We zijn bereid om verdere investeringen in het bedrijf te doen, als V&D van alle belanghebbenden de concessies krijgt, die het nodig heeft," lichte Fixter toe in een mail aan RTL Z. “We benadrukken dat alle belanghebbenden, waaronder aandeelhouders, kredietverschaffers, werknemers en huisbazen, hun rol moeten spelen in de herstructurering van het bedrijf, om de toekomst veilig te stellen.”

Verhuurders niet onder indruk van huurverlaging

Hoewel V&D al te kennen heeft gegeven te willen investeren, hebben de verhuurders van de V&D-panden echter al laten weten niet akkoord te gaan met een verhuurverlaging, zoals V&D eerder voorstelde. V&D stuurde vorige week een brief naar alle winkeleigenaren met een permanente huurverlaging en het verzoek voor vier huurvrije maanden. De verhuurders laten nu weten dat ze naar de rechter zullen stappen als het warenhuis de huur niet meer betaalt. Vastgoedexploitant Metropop liet aan RTL Z weten dat het niet ingaat op het dreigement van het warenhuis. Verhuurder IEF is wel bereid om de huren te verlagen, maar alleen als V&D ook in vierkante meter afneemt. “V&D betaalt al veel lagere huren dan andere winkelketens op dezelfde locatie. Als het nog minder wordt, zakt de verhouding tussen huuropbrengsten en de waarde van het pand onder het aanvaardbare. Onze insteek is: minder vierkante meters voor V&D, andere winkeliers er in.” Deze week werd er al een V&D-filiaal gesloten in Den Haag. De sluiting was al bekend voor de huurverlaging op tafel kwam. In Heerlen wordt nog onderhandeld over een aanpassing van een huurcontract, waarbij het warenhuis minder winkeloppervlakte wil huren.

Vakbonden zij aan zij met werknemers V&D

De werknemers zijn niet blij met de aangekondigde salarisverlaging van 5,8 procent en hebben zich verzameld bij de vakbonden. Vakbonden FNV Handel en CNV Dienstenbond hebben inmiddels een ultimatum gesteld: als de verplichte loonsverlaging is doorgevoerd op het loonstrookje van februari, stappen de bonden naar de rechter. Eerder werd al bekend dat meer dan honderd personeelsleden van V&D hebben aangegeven de stap naar de rechter overwegen. "De afgelopen drie dagen hebben ruim 340 leden werkzaam bij V&D onze bijeenkomsten bezocht. Zij zijn vrijwel unaniem van mening dat de grote verslechteringen die V&D door wil voeren onacceptabel zijn," zegt FNV-bestuurder Niels Suijker in een persbericht. In het ultimatum stellen de vakbonden dat alle voorgestelde wijzigingen voor het personeel op uiterlijk 4 februari moeten zijn ingetrokken.

Door de loonsverlaging van 5,8 procent gaat iedere werknemer er flink op achteruit. Tevens is er geen enkele garantie op het behoud van banen, stellen de werknemers en vakbonden. Bovendien heeft het loonoffer, mocht uiteindelijk toch een deel van het personeel worden ontslagen, direct gevolgen voor een eventuele WW-uitkering, stelt het CNV. Het vertrouwen is geschaad door de voorgestelde maatregelen. “Ook bleek uit de peiling dat het vertrouwen in de leiding geschaad en laag is. Men voelt zich geschoffeerd en gedemotiveerd door de voorgestelde maatregelen.” Suijker: “Als V&D doorzet gaan we namens honderden leden naar de rechter. Onze leden voelen zich meer dan respectloos behandeld door V&D en weigeren om mee te werken aan een versobering, zonder dat daar een reëel perspectief of een garantie voor werk tegenover staat.”

V&D sluit filiaal in Amsterdamse Kalvertoren

Het nieuws over de harde onderhandelingen valt samen met het bericht dat V&D de huur op heeft gezegd van het filiaal in winkelcentrum de Kalvertoren in Amsterdam. Dat heeft de eigenaar van de Kalvertoren, de Kroonenberg groep aan het Parool laten weten. Het filiaal bevindt zich op de eerste verdieping van de Kalvertoren aan de Kalverstraat, tegenover het grote filiaal van V&D. "Ze hebben al opgezegd," laat Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep aan de krant weten. Hij is sinds kort eigenaar van de Kalvertoren. "Maar ze hebben nog een huurcontract van twee jaar. Daar zullen we ze zeker aan houden." Van Bamberger mag V&D op elk moment weg uit de Kalvertoren, zolang de overeengekomen huur gewoon wordt afgedragen. Er zijn nog geen gesprekken met V&D geweest, maar Bamberger is duidelijk: "Afspraak is afspraak. De huurovereenkomsten zijn duidelijk en wij zullen in lijn daarmee het gesprek met V&D aangaan."

V&D laat weten dat het huurcontract van de Kalvertoren al in juli 2013 is opgezegd. "Het contract loopt nog door tot september 2017. De focus ligt op het hoofdpand van V&D Kalverstraat, welke we dit jaar gaan vernieuwen. Deze vernieuwing past binnen de huidige strategie om meer beleving en inspiratie toe te voegen aan onze winkels. De sluiting van de etage in de Kalvertoren zal niet leiden tot verlies van werkgelegenheid," aldus een woordvoerder tegen FashionUnited.nl.

V&D verkeert al langere tijd in moeilijkheden. De warenhuisketen leed in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet beschikbaar. Momenteel heeft V&D 63 vestigingen in Nederland.

V&D