• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Ruim driekwart retailers graag op zondag open

Ruim driekwart retailers graag op zondag open

Door Tessa Guntlisbergen

27 dec. 2016

Retail

Een ruime meerderheid van de gemeenten en ondernemers kiest voor een ruime openstelling van de winkels op zondagen. Zo’n acht op de tien van de Nederlandse winkeliers wil graag op zondag geopend zijn, zo blijkt uit de evaluatie van de Winkeltijdenwet door minister Kamp van Economische Zaken.

”Een grote meerderheid van de winkeliers wil graag op zondag open zijn. Dat is goed voor de economie en wordt positief ontvangen door hun klanten en werknemers,” stelt Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister lukt het gemeenten om op lokaal niveau een goede afweging te maken van zowel de economische belangen als de waarde van de zondagsrust.

Sinds 1 juli 2013 mogen gemeenten zelf bepalen op de winkels op zon- en feestdagen geopend mogen zijn of niet. Inmiddels geeft 79 procent van de winkeliers aan op zondag open te willen zijn. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wensen van de klant, de mogelijkheid tot extra omzet en het feit dat concurrenten ook geopend zijn. 4 procent is volgens de evaluatie, uitgevoerd door onderzoeksbureau BMC, geopend vanwege contractuele verplichtingen.

Uit de Kamerbrief blijkt daarnaast dat werknemers zich tegenwoordig niet onder druk gezet voelen om op zondagen te werken. Negen van de tien werknemers geven aan een extra toeslag te ontvangen en met name voor jongeren zou dit een belangrijke reden zijn om op zondag te willen werken. Mensen die juist niet op zondag willen werken, geven hier voornamelijk sociale redenen voor.

Beeld: FashionUnited

winkeltijdenwet