• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Schoenenketen Van Dalen is failliet

Schoenenketen Van Dalen is failliet

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Ardenberg, het moederbedrijf van Van Dalen, Bitter, Dr. Adams en Dicapolivori en Jan Jansen is failliet verklaard. Maar inmiddels zijn de gesprekken over een mogelijke doorstart al begonnen. Dat heeft curator Marc van Zanten bevestigd aan Omroep West.

Het faillissement werd maandag uitgesproken door de rechter. Zowel moederbedrijf Ardenberg als dochterondernemingen Van Dalen Footwear BV, Dr. Adam's Footwear BV, Bitter bv, Schoonen Schoenen (Jan Jansen) BV en Dica Footwear BV (DiCapolavori) zijn failliet verklaard.

Volgens de curator moet de oorzaak van het faillissement gezocht worden in de crisis, ook is de concurrentie met online schoenenwinkels fors toegenomen. Ook het grote aantal winkels van Van Dalen was een oorzaak. De keten heeft 39 winkels, waarvan ook 6 vestigingen in België. Met de winkels van Dr. Adams, Bitter, DiCapolavori en Jan Jansen, die ook onder Ardenberg vallen, komt dat aantal zelfs op 49 filialen. “Dat zijn teveel winkels, in een krimpende markt,” zegt Van Zanten tegen Omroep West.

Gesprekken over Van Dalen winkels in volle gang

Ondanks het recente nieuws is de curator al in gesprek om een doorstart te realiseren. "We zijn gesprekken aan het voeren met een hele serieuze kandidaat en ik verwacht binnen een aantal dagen al positief nieuws te kunnen brengen", vertelt van Zanten aan Nu.nl. Zo zouden de gesprekken al in een vergevorderd stadium zijn.

Maar het positieve nieuws zal niet voor alle filialen gelden, laat de curator weten. “De kandidaat voor een overname zal moeten kijken welke winkels hij open wil houden en daarmee ook welk personeel hij behoudt,” aldus de curator. Maar het is nu al zeker dat de potentiele overnamekandidaat ‘best een groot aantal winkels wil overnemen, maar niet alle’. Niet al het personeel zal zijn baan dus kunnen houden. Op de dag van de faillissementsuitspraak zijn de 360 personeelsleden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen voor hun baan. Voor het personeel van de winkels die worden overgenomen, is de kans groot dat ze hun baan kunnen behouden. Het personeel dat werkzaam is bij sluitende vestigingen zal op zoek moeten naar nieuw werk.

De winkels en de webwinkel zijn een dag na het faillissement al weer geopend, vooral om zoveel mogelijk goederen te verkopen. De overgebleven voorraad zal verkocht worden aan de doorstarter, meldt Van Zanten. De curator laat weten dat hij alles ‘goed in de gaten zal houden’ en dat schuldeisers er ‘niet slechter van worden’.

Overigens was Van Dalen voor het faillissement al met een reorganisatie bezig, en een aantal winkelsluitingen stonden ook al in de planning. Maar de beoogde besparingen gingen te langzaam, aldus de curator. Hij hoopt later deze week meer bekend te kunnen maken over een mogelijke doorstart.

Van Dale werd in 1873 opgericht door de heer van Dalen. De eerste winkels van de keten openden hun deuren in Den Haag, Leiden en Rotterdam. De schoenenketen focust op het hogere segment en bestaat uit dames- en herenschoenen, evenals accessoires. Naast het eigen merk van Dalen worden ook andere topmerken verkocht zoals Cruyff, Esprit, Hugo Boss, Timberland, Tommy Hilfiger, Le Coq Sportif en McGregor.

Ardenberg
dr adams
Van Dalen