• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Utrechtse koopavond wordt misschien afgeschaft

Utrechtse koopavond wordt misschien afgeschaft

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Centrum Management Utrecht overweegt de koopavond op donderdag in de binnenstad te vervangen door winkels dagelijks te laten sluiten om zeven uur 's avonds. Jacques Blommendaal, voorzitter van de vereniging van partijen die zich bezighouden met de binnenstad, merkt dat het op donderdagavond steeds rustiger wordt in het winkelgebied.

Blommendaal geeft aan dat winkels die dagelijks al tot zeven uur 's avonds geopend zijn hier geen moeite mee hebben. "Misschien moeten we daar meer naar kijken in plaats van naar de donderdagavond," zegt hij in het Algemeen Dagblad. Volgens de voorzitter heeft de consument tegenwoordig meer behoefte aan een wekelijkse koopzondag.

De belangstelling voor de koopavond daalt niet alleen in Utrecht drastisch. Steden als Arnhem, Delft, Breda, Amersfoort, Tilburg en Nijmegen hebben hier ook last van. In de afgelopen drie jaar is het aantal bezoekers van koopavonden fors gedaald. Gemiddeld trekt een koopavond 30 procent minder bezoekers dan in 2011. Dit schrijft de Telegraaf in mei 2014 op basis van cijfers van CityTraffic, een onderzoeksbureau dat passantenaantallen in binnensteden bijhoudt. Huib Lubbers, directeur van CityTraffic, denkt dat er minder belangstelling is voor koopavonden omdat steeds meer steden koopzondagen ingevoerd hebben. “Dat is de laatste jaren sterk toegenomen. Daarnaast winkelen Nederlanders steeds gerichter," aldus Lubbers tegen de krant. Retaildeskundige Sabien Duetz vertelt dat de opkomst van het internet ook mee speelt. "Mensen gaan er 's avonds niet graag op uit, maar surfen wel op het internet."

Dit voorjaar zal er onderzoek naar het winkelgedrag in Utrecht gedaan worden. Aan de hand van de resultaten zal de vereniging een standpunt nemen over de kwestie.

CityTraffic
koopavond