• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • V&D in de problemen: 10 feiten op een rij

V&D in de problemen: 10 feiten op een rij

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Kan V&D nog gered worden? Eind van deze week zal er een antwoord komen op deze vraag. Deze week volgden de berichten over het noodlijdende warenhuis zich in no time op. FashionUnited zet de belangrijkste feiten op een rij.

1. Het ging hard tegen hard tijdens kort geding IEF

V&D en verhuurder IEF Capital staan lijnrecht tegenover elkaar. Dat bleek tijdens het korte geding dat dinsdag diende. Het warenhuis wil vier maanden geen huur betalen en wil daarna een structurele huurverlaging. IEF Capital ging daar niet mee akkoord en spande het kort geding aan om ontruiming af te dringen van de twaalf panden die de winkelexploitant bezit. Om te beginnen wil IEF Capital de vier belangrijkste panden ontruimen, in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht. “Dan staan er 10.5000 man op straat,” zei V&D. Het bedrijf komt dan in surseance omdat het de afvloeiingsregelingen voor de 606 betrokken werknemers die dan op straat staat niet kan betalen. “Dat is een brug te ver,” zei de raadsman.

V&D betaalde op de dag van het kort geding nog wel een deel van de huur, waardoor de huurachterstand maar drie dagen achterloopt. Volgens het warenhuis zou dat geen reden zijn voor een ontruiming van de panden.

2. Verhuurder IEF wilde V&D tegemoet komen

IEF Capital was eerder bereid om V&D uit de financiële problemen te helpen, liet een raadsman in de rechtszaal weten. De eigenaar van de twaalf V&D panden wilde instemmen met een huurvrije periode en een huurverlaging van 30 procent, maar daar moest wel een inlevering van winkeloppervlakte en een overdracht van onderverhuurders tegenover staan. Ook was IEF bereid om de miljoeneninvesteringen te doen die de panden geschikt moeten maken voor andere huurders. Het voorstel werd echter eind januari afgeschoten door het warenhuis. Woensdag liet V&D echter weten te werken aan een nieuw huurvoorstel, waarin wordt ingestemd met een verkleining van winkeloppervlakte.

3. Uitspraak kort geding volgt vrijdag

De uitspraak van het kort geding volgt vrijdag om 12 uur. Als de rechter toestemt met IEF Capital, zal V&D uitstel van betaling moeten aanvragen.

4. Crisisberaad levert niets op

Na het kort geding dat IEF dinsdag aanspande, zijn betrokken partijen dinsdagavond bij vastgoedadviseur Cushman & Wakefield om de tafel gaan zitten om een uiterste poging te doen de situatie te redden. Naast V&D Eigenaar Sun Capital waren er 20 verhuurders van V&D-winkels aangeschoven. Na bijna vijf uur overleg was er geen overeenstemming bereikt, waardoor een oplossing buiten de rechtbank verder weg lijkt dan ooit. Er zijn geen verdere mededelingen over het beraad gedaan.

5. V&D wil effect loonsverlaging ‘verzachten’

De verplichte loonverlaging van 5,8 procent wordt door V&D enigszins verzacht. Het warenhuis is van plan om de salarisvermindering over langere tijd uit te spreiden. Per 1 februari 2015 gaat het salaris met 3 procent naar beneden en een jaar later, in februari 2016 komt daar nog eens een verlaging van 2,8 procent bij. Daarnaast moeten groepen werknemers in 2017 en 2018 nogmaals twee keer 2,1 procent inleveren, waardoor de loonsvermindering uiteindelijk uitkomt op 10 procent. “Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten,” zegt een woordvoerster. De verdere invulling van het plan moet nog worden bekeken.

6. Vakbonden zetten kort geding door

Ondanks de soepelere invoering van de loonsverlaging, zijn vakbonden CNV en FNV vastbesloten om het kort geding tegen V&D voort te zetten. “Het blijft een eenzijdig opgelegd loonoffer van 5,8 procent, ook al gebeurt dat in twee stappen,” zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. “Bovendien geeft V&D geen enkele garantie op behoud van werkgelegenheid. Dat betekent dat als het toch misgaat met V&D de mensen op straat komen te staan met een lagere uitkering.” Ook houdt hij rekening met mogelijke precedentwerking. "Als wij hiermee akkoord zouden gaan, staat straks de hele retail bij ons op de stoep."

Ook vakbond FNV is niet van plan om de verzachtende invoering te accepteren. "De werknemers zijn terecht boos. V&D handhaaft het loonoffer en biedt nog steeds geen garanties voor de toekomst. Het heeft enorme financiële gevolgen voor de werknemers. Sommigen zouden dan jaarlijks duizenden euro’s moeten inleveren, maar de hypotheek en andere vaste lasten moeten wel worden betaald. Op deze manier duwt V&D mensen linea recta in de schulden," zegt Niels Suijker, bestuurder FNV Handel. Tijdens de ledenbijeenkomsten die de bond vorige week organiseerde bleken ruim 300 leden bereid om juridische stappen tegen het loonoffer te nemen. De afgelopen week zijn daar nog eens 100 leden bijgekomen. De dagvaarding gaat donderdag de deur uit, zei Suijker. Vakbonden CNV en FNV zullen samen optrekken in de rechtszaak, waarvan nog geen datum bekend is.

7. Eerste leverancier gestopt met leveren

Inmiddels krijgen de leveranciers ook hun twijfels over het voortbestaan van V&D. Het CB (voorheen Centraal Boekhuis) levert al twee weken geen boeken meer aan het warenhuis. Directeur Hans Willen Cortenraad laat aan vakblad Boekblad weten dat de leveringen al op 23 januari gestopt zijn, nadat kredietverzekeraar Coface de kredietlimiet had ingetrokken. “Coface bepaalt de kredietwaardigheid van onze debiteuren en wij volgen dat advies,” licht Cortenraad toe. Met het tot halt roepen van de leveringen wordt voorkomen dat de uitgeverijen risico lopen als V&D echt failliet gaat.

8. Klanten en medewerkers bereiden zich voor op neergang V&D

Klanten van V&D zijn ook bezig met het mogelijke faillissement. Onder het motto ‘nu het nog kan’ worden massaal V&D-cadeaubonnen ingewisseld en worden bonnen tegen spotprijzen van de hand gedaan op Marktplaats. Ook medewerkers volgen via de media het nieuws over hun werkgever. “Even in de gaten houden of ik morgen nog een baan heb of niet,” twitterde een van de medewerkers ten tijde het kort geding afgelopen dinsdag.

9. ’V&D speelt paniekvoetbal’

De manier waarop V&D probeert de zaak te redden getuigt van paniekvoetbal, zei retaildeskundige Cor Molenaar in Trouw deze week. Loonoffers en lagere huren zullen op termijn niet helpen zegt hij. "Het bedrijf pakt de oorzaken van de slechte financiële situatie niet aan. Het trieste is dat klanten niet meer kopen bij V&D, en dat het bedrijf daar de afgelopen jaren nooit iets aan heeft gedaan.”

10. ‘Faillissement zal eigenaar weinig pijn doen’

Mocht V&D failliet gaan, dan verliest eigenaar Sun Capital naast de aankoopsom van 70 miljoen ruim 100 miljoen aan verliesfinanciering. Maar Sun kan wel tegen een stootje, schrijft de Volkskrant. De private-equity-investeerder beheert een vermogen van 9 miljard dollar (7,9 miljard euro) dat onder de slogan 'van potentie naar resultaten' in 61 grote bedrijven is geïnvesteerd. Samen hebben die bedrijven een omzet van 40 miljard dollar en bieden zij werk aan 170 duizend mensen. Tot die 61 grote bedrijven behoren onder andere de modezaken Bon Marché, American Golf en de beddenwinkel Dreams. In Nederland is Sun verder eigenaar van de modeketen Scotch & Soda. Sun is geen bedrijf met een langetermijnvisie. Het is een investeerder die snel resultaten wil. "Stagnerende economieën zijn ideaal voor ons," zo zei oprichter Marc Leder.

V&D