• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • V&D wil vier huurvrije maanden

V&D wil vier huurvrije maanden

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

V&D wil dat verhuurders van zijn winkelpanden meebetalen aan de herstructurering van de warenhuisketen. V&D wil dit realiseren door de komende vier maanden geen huur te betalen en met een lagere omzethuur te werken. De Volkskrant meldt dat dit in een brief staat die naar alle vastgoedeigenaren is verstuurd.

Vorige week maandag is de brief naar de vastgoedeigenaren verstuurd. Toen werd ook bekend dat het personeel van V&D 5,8 procent salaris moet inleveren. "Alle stakeholders moeten grote concessies doen om het voortbestaan van de winkelketen te waarborgen," schrijft Don Roach, interim CEO.

Jaarlijks geeft de winkelketen ongeveer 10 procent van zijn omzet uit aan huur voor winkels. Volgens de CEO moet dat veranderen, omdat de huurovereenkomst getekend werd in een periode die qua marktomstandigheden niet vergelijkbaar is met vandaag. In de binnensteden is het aantal bezoekers per winkels namelijk teruggelopen.

Eigenaar van V&D-winkels in zeven grote steden IEF Capital, wil binnenkort met de directie in overleg. "De door ons aan V&D verhuurde vestigingen liggen op uitstekende locaties waarvoor continu interesse van nationale en internationale retailers bestaan," laat fondsbeheerder Nechemja de Bruijn weten.

Jos van de Mortel, eigenaar van Metropop (eigenaar vestigingen Heerlen en Sittard), vindt het apart dat verhuurders meer moeten inleveren dan het personeel. "Het is van de gekke. Zoiets is nog nooit voorgekomen." Volgens Van de Mortel moeten verhuurders opdraaien voor de investeringen die eigenaar Sun Capital niet realiseert. De V&D laat in een reactie weten dat de eigenaar inmiddels voor meer dan honderd miljoen euro heeft geïnvesteerd en daarnaast bereid is een significant bedrag te investeren als alle andere belanghebbenden hun bijdrage leveren.

V&D maakte onlangs bekend John van der Ent te benoemen tot nieuwe topman. Momenteel is hij nog CEO van modebedrijf Etam Group. Per 1 maart neemt Van der Ent het roer over.

Momenteel heeft V&D 63 vestigingen in Nederland.

V&D