• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Webwinkels stoppen mogelijk met betalen op krediet

Webwinkels stoppen mogelijk met betalen op krediet

Door Caroline Brakel

9 sep. 2020

Winkelen op afbetaling bij online retailers is straks misschien niet meer mogelijk. Nu minister van Financiën Wobke Hoekstra de maximale rente op deze leningen heeft verlaagd, is deze betaalmethode, die toch al omstreden was, voor veel e-tailers niet meer rendabel. Zowel webwinkel Otto als de Mediamarkt lieten aan Het Financieel Dagblad weten dat zij sterk twijfelen of ze nog wel door willen gaan met de afbetalingsregeling die zij nu aanbieden in hun webwinkels.

Otto en Mediamarkt zijn naast Wehkamp de bekendste webwinkels die in Nederland de mogelijkheid aanbieden om op afbetaling te winkelen. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat online winkels in 2017 maar liefst 600.000 kredieten afsloten. Dat betekent dat zeker honderdduizenden Nederlanders geld lenen van webwinkels.

De afgelopen jaren werden er al verschillende maatregelen genomen om betalingsachterstanden onder consumenten in te perken. Zo is betalen op krediet bij webwinkels niet meer altijd de eerste optie en is de standaard looptijd voor een kredietbetaling verkort. Ook wordt bij het afrekenen op afbetaling de waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ gegeven. Omdat deze maatregelen niet genoeg effect hadden, heeft Hoekstra half augustus de rente op deze betaalmethode tijdelijk van 14 naar 10 procent verlaagd. De minister laat nu ook onderzoeken of deze tijdelijke verlaging permanent kan worden en zal de Tweede Kamer hierover informeren.

Afbetaling
Detailhandel
E-tail
Mediamarkt
Otto
RETAIL