• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkelier mag zelf zijn openingstijden bepalen

Winkelier mag zelf zijn openingstijden bepalen

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Winkeliers mogen in het vervolg zelf hun openingstijden bepalen, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat wettelijk vastleggen dat winkeliers in het vervolg niet meer open hoeven als dit door winkeliersverenigingen en andere partijen eenzijdig wordt opgelegd.

De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen. "Afspraak is afspraak", zegt Keijzer daarbij, maar de nieuwe regels beschermen de winkelier wél tegen het eenzijdig veranderen van winkelopeningstijden en de (hoge) boetes die daar aan gekoppeld zijn.

In winkelcentrum Paddepoel in Groningen leidde de verplichte maandelijkse koopzondag tot frictie onder de winkeliers. De boetes die een fietsenmaker door de VvE werd opgelegd omdat hij zijn winkel op koopavond en zondag sloot, liep op tot 22.000 euro en eindigde in een rechtszaak. Uiteindelijk werd in Groningen een compromis gesloten en kunnen kleine zelfstandigen nu ontheffing krijgen van de verplichte openingstijden. Op de voorwaarde dat de winkeliers die op grond van godsdienstbezwaren ontheffing krijgen, ook echt het hele jaar op zondag dicht blijven.

De wetswijziging staat verder los van de zondagsopenstelling van winkels. Daar gaat het kabinet niet over; gemeenten bepalen het aantal koopzondagen in een jaar tijd.

Detailhandel Nederland riep eind vorig jaar gemeenten op een extra koopzondag voor Kerst toe te staan. Argumenten die de brancheorganisatie aanhaalt zijn onder meer dat consumenten het niet meer gewend zijn dat winkels drie dagen dicht blijven. Ook eventuele problemen met extra drukte op de zaterdag spelen mee.

Lees ook:Detailhandel Nederland wil extra koopzondag in december

Koopzondag
Openingstijden